Суспільство

Екологи отримали скаргу на незаконне звалище відходів та вимагають у міськради Житомирської області його ліквідувати

29 December 2023, 15:04

Інспекція вимагає у Овруцької міської ради негайно ліквідувати несанкціоноване звалище відходів за межами с. Велика Фосня.

Про це 29 грудня повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«На адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення жителя Коростенського району щодо можливого порушення екологічного законодавства за межами населеного пункту села Велика Фосня. Фахівцями Інспекції в ході розгляду звернення на відкритій земельній ділянці комунальної власності Овруцької міської ради встановлено факт розміщення побутових відходів на орієнтовній площі 11220 м2 (1,112 га)», - йдеться в повідомленні.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у галузі охорони навколишнього природного середовища в межах своєї компетенції координують діяльність підприємств, установ та організацій, розташованих на території відповідно села, селища, міста, незалежно від форм власності та підпорядкування; організують управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення на своїй території; організують екологічну освіту та екологічне виховання громадян, а також інші повноваження відповідно до цього та інших законів України.

Також пунктом 2 статті 26 Закону України «Про управління відходами» визначено, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить у тому числі організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення; забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів; організація роботи пунктів роздільного збирання побутових відходів; надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами тощо.

Разом з тим Житомирською обласною військовою адміністрацією 06.04.2023 року видано розпорядження №128 «Про проведення місячника з благоустрою територій населених пунктів», яким рекомендовано міським, селищним, сільським радам передбачити проведення ліквідації стихійних сміттєзвалищ, очищення від сміття та металобрухту лісосмуг уздовж доріг тощо.

«Враховуючи вищезазначене, Інспекцією на адресу Овруцької міської ради скеровано лист, яким наголошено на необхідності негайної ліквідації несанкціонованого звалища відходів», - повідомили у Державній екологічній інспекції Поліського округу.

Нагадаємо, 27 жовтня у Богунському лісництві поблизу Житомира лісівники зупинили вивантаження паперових відходів у великих розмірах.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2023 року поблизу села Туровець Житомирського району виявили несанкціоноване звалище. Сільраду зобов’язали ліквідувати його.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: звалище Овруч еколог Велика Фосня Держекоінспекція інспекція  
Матеріали по темі