Події

Суд призначив 3 роки обмеження волі чоловіку, який у кафе в центрі Житомира розпилив газовий балончик в офіцера громади

3 January 2024, 10:34

Корольовський районний суд м.Житомира визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.345 КК України (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та призначив йому покарання у виді обмеження волі на строк 3 роки.

Вирок Корольовського райсуду від 28 грудня 2023 року оприлюднений в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Події відбувалися 3 листопада 2021 року в приміщенні кафе «Подорож», що знаходиться у Житомирі на вулиці Хлібній, біля автостанції, та стосувалися перевірки коронавірусних обмежень.

«03.11.2021 року близько 12 години 20 хвилин поліцейський офіцер громади сектору взаємодії з громадами Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_7, який виконував службові обов`язки по здійсненню контролю за дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України №1236 від 09.12.2020 року «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом Sars-CoV-2», який перебував у форменому одязі, знаходився в приміщенні кафе «Подорож», що за адресою в м. Житомирі, вул. Хлібна, 14А, де підійшов до раніше невідомого йому ОСОБА_9 з метою перевірки виконання вимог вищезазначеної постанови, та в цей час останній почав поводити себе агресивно, розмахувати руками. В подальшому, за вищевказаних обставин у ОСОБА_9, який в цей час перебував в стані алкогольного сп`яніння, виник злочинний умисел, спрямований на спричинення тілесних ушкоджень поліцейському офіцеру громади сектору взаємодії з громадами Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_7. Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_9, розуміючи, що перед ним знаходиться працівник поліції, який одягнений у формений одяг та виконує свої службові обов`язки, ігноруючи неодноразові вимоги працівника поліції заспокоїтись, раптово, своєю правою рукою з кишені своєї куртки дістав газовий балон «Кобра 1 Н» та декілька разів розпилив його вміст в обличчя ОСОБА_7», - йдеться в матеріалах суду.

Обвинувачений (уродженець с. Левків Житомирського району, громадянин України, одружений, працюючий неофіційно, раніше не судимий) свою вину у вчиненні кримінального правопорушення не визнав повністю і надав суду наступні показання: потерпілий на нього напав два рази, він просто сидів за столом, спокійно їв, газовий балончик «Кобра» застосував з метою захисту, бо потерпілий ліз до його горла руками. Обвинувачений стверджував, що потерпілий не представився, але визнавав, що той був у формі поліцейського і з шевронами.

Нижче – скриншоти з вироку суду:

Вирок щодо призначення покарання у виді обмеження волі на строк три роки може бути оскаржений в апеляційному суді впродовж 30 днів, запобіжний захід до вступу вироку в законну силу – особисте зобов`язання строком на 60 діб.

Зауважимо, що поліцейський офіцер громади, на якого здійснили напад, – Володимир Свірчевський, його розповідь про перші пів року роботи офіцером громади дивіться тут.

Нагадаємо, в березні 2023 року Бердичівський міськрайонний суд ухвалив вирок стосовно 25-річного мешканця Вінниччини, який 10 червня 2020 року на автодорозі поблизу с. Осикового умисно наїхав на патрульного: два роки обмеження волі та сплата потерпілому 3 тис. грн моральної шкоди.

Як повідомляв Житомир.info, 9 серпня 2019 року в одному з торговельних центрів Житомира нетверезий чоловік напав на дільничного офіцера поліції, коли той спілкувався з його дружиною з приводу її заяви про домашнє насильство: завдавши травм поліцейському, агресивний чоловік утік, однак його розшукали та затримали. 1 лютого 2022 року прокуратура повідомила, що обвинуваченого по цій справі громадянина Росії, який скоїв замах на умисне вбивство поліцейського (ст. 348 КК України), засудили до 10 років позбавлення волі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліцейський погроза насильство вирок кафе офіцер громади Свірчевський 
Матеріали по темі