Суспільство

З російського полону повернули понад 200 українців – військових та цивільних

3 January 2024, 18:25

З російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних.

Про це ввечері 3 січня 2024 року повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та «Азовсталь». Дякую всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому! Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі», - наголосив президент.

Зауважимо, що добу тому, 2 січня, Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець інформував, що росія не погоджується на репатріацію військовополонених і звинувачує в цьому Україну.

«Окрім того, агресор робить інформаційні пропагандистські кампанії. В першу чергу вони спрямовані на найбільш вразливу категорію громадян – родичів військовополонених і зниклих безвісти захисників й захисниць України. Зокрема, для рідних постійно «вкидують» меседжі, що їм нібито потрібно тиснути саме на українську сторону. Ворог робить це навмисно, аби розколоти наше суспільство. Не забувайте з ким ми боремося. Закликаю близьких оборонців бути обачними й аналізувати все з холодною головою. Особливо, у соціальних мережах. Розумію, що часом це буває складно. Україна робить усе можливе, щоб повернути додому всіх своїх людей», - зазначав Дмитро Лубінець.

Близько 19:00 з’явилися деталі обміну від Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими:

Додому повертаються 230 Захисників. Серед них представників Збройних Сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» (48 Оборонців).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

Нарешті побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Нагадаємо, до цього обмін полоненими був на початку серпня 2023 року: тоді Україна в результаті обміну повернула додому 22 українських захисників.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 14 жовтня 2023 року відбулася акція, під час якої рідні захисників Маріуполя та небайдужі громадяни нагадали про військовополонених.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон полонений захисник військовий президент Зеленський ЗСУ Лубінець 
Матеріали по темі