Суспільство

Чи буде прохолодно купатися на Водохреще жителям Житомирської області. Прогноз погоди

5 January 2024, 13:19

Вихідними, 6 та 7 січня очікується від 2 градусів тепла до 13 градусів морозу. Місцями невеликий дощ та мокрий сніг. На дорогах ймовірна ожеледиця.

Прогноз погоди на найближчі дні Житомир.info надав Житомирський обласний центр з гідрометеорології.

6 січня, субота

По Житомиру: Хмарно. Вночі без опадів. Вранці та вдень невеликий дощ та мокрий сніг. Вдень слабка ожеледь. Вітер північно-східний, 5-10 м/с. Температура вночі 3-5° морозу, вдень 0-2° тепла.

По області: Хмарно. Вночі без опадів. Вранці та вдень невеликий сніг, на півдні невеликий дощ та мокрий сніг. Вдень слабка ожеледь. На дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно-східний, 5-10 м/с. Температура вночі 3-8° морозу, вдень 1-6° морозу, на півдні 0-2° тепла.

7 січня, неділя

Хмарно з проясненнями. Місцями невеликий сніг. На дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно-східний, 7-12 м/с. Температура протягом доби 8-13° морозу.

Зауважимо, 6 січня (за новоюліанським календарем) в Україні відмічатимуть Водохреще, тож у Житомирському обласному ЦКПХ вирішили нагадати правила купання у крижаній воді на Водохреща.

Про що варто пам’ятати, занурюючись в ополонку, і чи всім це варто робити – читайте нижче:

1. Пірнайте за умови, якщо ви загартовувалися заздалегідь. Адже різке занурення у холодну воду може спричинити погіршення самопочуття. Занурення у холодну воду може викликати запаморочення, блювання та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмію, зупинку серця, судоми навіть у цілком здорової людини.

2. Перед заходом у воду зробити інтенсивну розминку. Не пірнати різко, а вмити обличчя, обтерти груди, живіт, спину і лише після цього занурюватися по шию. Занурюватися з головою не варто – це може призвести до різкого охолодження організму. Перебувати в крижаній воді можна 3-5 секунд.

3. Відмовтеся від «зігрівання» алкогольними напоями. Алкоголь сприяє розширенню периферійних судин. Це збільшує тепловіддачу, тому тіло дуже швидко втрачатиме тепло.

Варто відмовитися від паління, адже воно порушує кровообіг і прискорює охолодження.

4. Після купання відразу слід одягнути теплий сухий одяг. Він має бути просторим, зручним, із мінімальною кількістю ґудзиків та застібок.

5. Пірнати в ополонку можна лише в тому разі, якщо ви повністю здорові. А ще бажано перед пірнанням порадитись зі своїм сімейним лікарем.

«Не можна пірнати в ополонку, якщо маєте хронічні соматичні або інфекційні захворювання.У непідготовлених же людей існують ризики смерті або через реакцію нейрогенного холодового шоку, або через гіпотермію! Купатися можна лише в спеціально обладнаних місцях під наглядом рятувальників і медичних працівників. Також застерігаємо, що занурення в крижану воду жодним чином не допоможе зміцнити імунітет до гострих респіраторних вірусних інфекцій, COVID-19 тощо. У час підвищеної захворюваності на ГРВІ в т.ч. коронавірусної інфекції відвідувати масові скупчення людей – означає наражати себе на небезпеку інфікуватись, тому варто дотримуватись всіх протиепідемічних норм та правил», - зазначають в установі.

Ранкові купання на Водохреще у житомирському гідропарку дивіться у фоторепортажі від 19 січня 2023 року.

Нагадаємо, у перший тиждень нового 2024 року в Житомирі та області було хмарно, температура повітря протягом доби коливалася від 2° тепла вдень до мінус 11° морозу за Цельсієм вночі. Наприкінці робочого тижня можна було спостерігати опади у вигляді дощу та снігу й ожеледицю, як і попереджали синоптики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: погода прогноз погоди синоптик зима мороз січень Водохреще 
Матеріали по темі