Влада

Суд зупинив розгляд справи про продаж безкоштовних ліків у житомирському онкодиспансері, бо двох обвинувачених мобілізували

8 January 2024, 10:14

Корольовський районний суд м.Житомира зупинив розгляд справи щодо організації схеми з продажу ліків, які безоплатно мали отримувати пацієнти КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради.

Відповідна ухвала суду від 27 грудня 2023 року оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«В судовому засіданні захисником обвинувачених ОСОБА_11 та ОСОБА_12 адвокатом ОСОБА_4 заявлено письмове клопотання про зупинення розгляду справи, оскільки обвинувачені мобілізований за призовом та проходять військову службу, що унеможливлює їх особисту участь у судових засіданнях. Учасники судового провадження повідомлялись судом про час та місце судового розгляду належним чином. Прокурор ОСОБА_3 висловив думку про можливість зупинення розгляду справи щодо обвинувачених ОСОБА_11 та ОСОБА_12, додатково надав суду копії наказів про проходження обвинуваченими військової служби. Захисник обвинувачених ОСОБА_11 та ОСОБА_12 адвокат ОСОБА_4 заявлене нею клопотання підтримала, просить суд зупинити судове провадження в цілому. Додатково зазначає, що її підзахисний ОСОБА_11 є ключовим обвинуваченим по кримінальному провадженню і продовження судового слухання щодо інших обвинувачених негативно вплине на судовий розгляд, ускладнить його», - йдеться в ухвалі.

Зауважимо, що ключовим обвинуваченим у кримінальному провадженні є депутат Житомирської міської ради, колишній завідувач хіміотерапевтичним відділенням онкодиспансеру Сергій Гринчук, який був звільнений в січня 2023 року і з квітня судиться за поновлення на посаду. В ухвалі зазначається, що Гринчук мобілізований з 20 вересня 2023 року.

Ще один мобілізований – один з обвинувачених посередників, який забезпечував перепродаж безкоштовних ліків через аптечну мережу. Він призваний до ЗСУ з 4 листопада 2023 року.

Скриншот з ухвали суду

Нагадаємо, до Корольовського райсуду м. Житомира 7 вересня 2022 року з обласної прокуратури надійшов обвинувальний акт щодо чотирьох осіб у справі, де потерпілим є КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер»:

завідувача відділенням онкодиспансеру, депутата Житомирської міської ради Сергія Гринчука обвинувачують за двома статтями – ч. 3 ст. 191 ККУ (заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей);

медсестру онкодиспансеру Людмилу Калюжну обвинувачують за трьома статтями – крім вище зазначених двох ще й ч. 4 ст. 358 ККУ (використання завідомо підроблених документів);

два посередники – Олександр Гула, депутат Розсошанської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області, менеджер зі збуту ТОВ «Хмельницька аптека оригінальних препаратів» та житомирянин Олександр Домбровський отримали обвинувачення за ст. 191 ККУ (пособництво в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем).

Як повідомляв Житомир.info, 26 вересня 2021 року правоохоронці повідомили, що у Житомирській області викрили схему продажу безкоштовних ліків для онкохворих: медики призначали онкохворим лікування, а дороговартісні ліки пропонували купувати в аптеках при тому, що дані медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Ліки згодом по документах списувались, а у реальності продавались представникам приватних аптекарських мереж у кількох областях України за значно заниженими цінами, така схема діяла принаймні упродовж останніх пів року, щомісячно забезпечуючи дохід її організаторам у розмірі близько півмільйона гривень. Причетним до оборудки виявився Сергій Гринчук, завідувач хіміотерапевтичного відділення, депутат Житомирської міської ради від ОПЗЖ. 28 вересня керівництво Житомирської облради надало офіційний коментар щодо ситуації з обшуками в онкодиспансері. Директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш заявляв, що весь колектив шокований, що їх колеги заробляли на препаратах для важкохворих людей.

28 липня 2022 року у справі про махінації з ліками для пацієнтів КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» оголосили підозри двом медпрацівникам та двом пособникам – 29-річному жителю Хмельниччини, менеджеру зі збуту, та 44-річному житомирянину. Пресслужба обласної прокуратури 1 вересня інформувала, що до суду передали обвинувальний акт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкодиспансер суд ліки Гринчук мобілізація 
Матеріали по темі