Суспільство

За другий воєнний рік у Житомирській області зареєстрували понад 6900 новонароджених малюків

9 January 2024, 16:16

Упродовж 2023 року у Житомирській області зареєстрували 6913 новонароджених.

Про це 9 січня повідомляє Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Київ).

Минулого року фахівці відділів ДРАЦС Центральної юстиції зареєстрували понад 58 тисяч народжень малюків:

  • у Києві - 19 135;
  • у Київській області - 10495;
  • у Вінницькій області - 8835
  • у Хмельницькій області - 7198;
  • у Житомирській області - 6 913;
  • у Черкаській області - 5 630.

«Нагадуємо, щоб зареєструвати народження малюка та скористатись основними послугами, які стосуються дитини, можна за допомогою послуги єМалятко на порталі ДІЯ. Це - комплексна послуга, яка дозволяє батькам новонародженої дитини за однією заявою отримати одразу кілька державних послуг, залежно від ситуації в родині. Серед них – такі базові послуги, як реєстрація народження дитини та допомога при народженні дитини», - йдеться в повідомленні.

Серед додаткових послуг доступні такі як:

  • реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР). Номер вноситься до свідоцтва про народження. Номер УНЗР дитині присвоюється тільки, якщо зазначений УНЗР одного з батьків;
  • визначення належності дитини до громадянства України. Послуга надається автоматично лише якщо замовлено послугу з присвоєння дитині УНЗР;
  • реєстрація місця проживання дитини тощо.

Зауважимо, що Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові.

Як визначається походження дитини, читайте у попередніх матеріалах https://centraljust.gov.ua/.../viznachennya-pohodjennya...

Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені документи, що підтверджують факт народження (видаються безпосередньо у медичному закладі).

У разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров'я, який проводив огляд матері та дитини.

У разі якщо заклад охорони здоров'я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок утворення медичної консультаційної комісії та положення про неї затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.

Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини.

За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Нагадаємо, станом на 27 грудня з початку 2023 року у Житомирській області народилося 6 688 дітей. Упродовж грудня на світ з’явилося понад 500 немовлят.

Найпопулярніші імена, які обирали батьки у Житомирській області минулого року дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: новонароджений немовля дитина народжуваність статистика юстиція 
Матеріали по темі