Влада

Майже 430 млн доларів збитків зазнала екосистема Житомирської області внаслідок повномасштабного вторгнення рф

9 January 2024, 17:04

Збитки, завдані війною екосистемі України, перевищили річний ВВП окремих європейських країн.

Про це 9 січня повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Команда UA War Infographics оновила україномовну онлайн-версію дослідження про вплив війни на екосистему України, яку презентували на Конференції ООН зі зміни клімату, яка стала наймасштабнішою за всю історію кліматичних конференцій ООН. Майже 60 млрд доларів – такими є збитки, завдані українській екосистемі за час повномасштабної війни.Для порівняння – ВВП Латвії у 2022 році склав 41,2 млрд. 427,6 млн доларів із них – розмір шкоди, нанесеної довкіллю Житомирщини. 19,7 млн доларів – Рівненщини. Як мінімум 305 об'єктів важкої промисловості пошкоджені та забруднюють навколишнє середовище. На території Житомирщини таких 4, Рівненщини – 1», - йдеться в повідомленні.


При цьому викиди парникових газів, які спричинені війною, лише за рік повномасштабного вторгнення більші, ніж викиди Румунії чи Австрії за той же рік.

Довідково:

З 30 листопада по 12 грудня 2023 року в Дубаї проходила 28-ма Конференція Організації Обʼєднаних Націй зі зміни клімату — COP28. Україна вдруге в історії представила на конференції свій павільйон, щоб показати масштаб екологічних збитків від війни та запропонувати способи запобігання екоциду, актуальні для всієї планети. На конференції презентували ініціативи Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Тематика павільйону України обрана відповідно до 8-го пункту цієї формули — «Екологічна безпека». Експозиція українського павільйону представлена трьома смисловими блоками.

Блок «Каховка» розповідає про одну з найбільших рукотворних катастроф в історії людства — підрив греблі Каховської ГЕС.

У блоці «Наслідки» — інформація про страшну шкоду, якої щодня завдає війна.

Блок «Відновлення» демонструє, як українці попри травми війни намагаються якнайшвидше відроджувати знищене.

Матеріали та експонати для павільйону збирали з усієї України, щоб відобразити, як війна ускладнює розв’язання проблем, пов’язаних зі зміною клімату.

Нагадаємо, 4 серпня 2022 року Державна екологічна інспекція Поліського округу повідомила про те, що продовжує розрахунки збитків, завданих російською федерацією навколишньому середовищу. Лише пожежі на нафтобазах у Житомирській області завдали збитків довкіллю на понад 478 млн грн. 29 червня того ж року екологи повідомили, що пожежі у лісах Житомирської області, спричинені ракетними обстрілами, завдали шкоди повітрю на 36 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, 26 травня 2022 року екологи повідомили, що збитки довкіллю від пожеж на обстріляних нафтобазах у Житомирській та Рівненській областях склали 225 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: збитки еколог екологічний злочин екоінспекція обстріл  
Матеріали по темі