Влада

Житомирські вибухотехніки минулого року знищили або передали ЗСУ майже 6000 боєприпасів

10 January 2024, 14:05

У Житомирській області торік знищили або передали ЗСУ майже 6000 боєприпасів.

Про це 10 січня повідомляє начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко у facebook.

«Вибухотехніки ГУ ДСНС в Житомирській області протягом минулого року знищили або передали Збройним силам України 5844 одиниці боєприпасів, а саме:

  • 214 реактивних боєприпасів
  • 45 авіаційних бомб
  • 1 касетний елемент
  • 4 касетні боєприпаси
  • 5211 артилерійських снарядів
  • 4 протитанкові міни
  • 201 гранату
  • 153 мінометні міни
  • 11 інших боєприпасів», - повідомляє Бунечко.


Зазначимо, що цього ж дня Віталій Бунечко у дописі про підписання меморандуму із Громадською організацією «Українська асоціація операторів протимінної діяльності» та ТОВ «ГК ГРУП» розповів про те, що у Житомирській області боєприпасами можуть бути забруднені майже 75 тис. га.

«Обидві організації вже проводять нетехнічне обстеження потенційно небезпечних територій на Житомирщині та планують залучати до роботи наших ветеранів. Загалом на Житомирщині вибухонебезпечними предметами можуть бути забруднено майже 75 тис. га. Переважна більшість небезпечних територій – це землі, що використовуються у повсякденній діяльності – ліси, сільськогосподарські угіддя, місця проходження важливих комунікацій та інше.Вибухотехніки обласного ДСНС за минулий рік здійснили майже 500 виїздів задля перевірки територій та розмінування. Також вони активно залучаються задля знешкодження вибухонебезпечних пасток на деокупованих територіях сходу та півдня України. Зрозуміло, що можливостей наших вибухотехніків недостатньо, щоб швидко убезпечити всі території у громадах області. Тому залучення сертифікованих операторів протимінної діяльності є дуже важливим для Житомирщини», - написав Віталій Бунечко у facebook.

ТОВ «ГК ГРУП» зареєстроване в Житомирі в травні 2020 року, має статутний капітал 500 тис. грн і основний вид діяльності «діяльність у сфері оборони». Керівником та власником фірми є киянин Кучеренко Віталій Валерійович. Зауважимо, що у нардепа-мажоритарника від Житомирського округу №62 Ігоря Герасименка на початку серпня 2019 року з’явився офіційний помічник – Кучеренко Віталій Валерійович. Віталій Кучеренко разом з Ігорем Герасименком в лютому 2018 року зареєстрував громадську організацію «Альянс учасників бойових дій». Кучеренко також є військовим пенсіонером – 30 березня 2018 року він оприлюднив декларацію після звільнення із ЗСУ.

Громадська організація «Українська асоціація операторів протимінної діяльності» зареєстрована у Житомирі у травні 2021 року. Засновники – Шеремета Ярослав Васильович та Мірецький Олег Анатолійович. Станом на 27 липня 2021 року повний тезка Шеремети Ярослава Васильовича був помічником народного депутата України Ігоря Герасименка за строковим трудовим договором на постійній основі, а помічником того ж нардепа на громадських засадах був повний тезка Мірецького Олега Анатолійовича.

Нагадаємо, 9 січня піротехніки ДСНС області знищили сучасний артилерійський снаряд, що був знайдений поблизу с. Рудня Ушомирської територіальної громади Коростенського району. Боєприпас виявив напередодні місцевий житель на дорозі біля річки Уж.

Як повідомляв Житомир.info, 18 жовтня 2023 року у лісі біля Радомишльської громади чоловік пішов по гриби і знайшов склад боєприпасів, поліцейські знешкодили небезпечний арсенал.

Станом на 20 вересня 2023 року у Житомирській області майже 30 тис. га забруднені вибухонебезпечними предметами та становлять потенційну небезпеку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: боєприпас розмінування ДСНС міна снаряд Бунечко меморандум замінування територія вибухотехнік  
Матеріали по темі