Суспільство

«Білий квиток» за 1000 доларів: правоохоронці викрили двох жителів Житомирської області на переправленні ухилянтів за кордон

11 January 2024, 11:34

Правоохоронці Львівщини затримали двох зловмисників із Житомирської області, які допомагали «ухилянтам» виїхати за межі України. Оголошення про свої «послуги» вони розміщували в соціальних мережах та чатах у мережі «Інтернет». Кожен з клієнтів переказував на банківські рахунки підозрюваних від 800 до 1000 доларів США.

Про це 11 січня повідомляє ГУНП у Львівській області.

«Як встановили оперативники кримінальної поліції спільно з слідчими Львівського районного управління поліції №1 спільно з військовослужбовцями Державної прикордонної служби України, за процесуального керівництва Галицької окружної прокуратури, мешканці Житомирської області віком 38 та 23 роки налагодили канал незаконного переправлення військовозобов’язаних громадян України призивного віку шляхом виготовлення для них підроблених документів про зняття з військового обліку або волонтерських документів», - йдеться в повідомленні.

Під час санкціонованих обшуків правоохоронці виявили та вилучили підроблені печатки та штампи, банківські картки, оргтехніку, мобільні телефони, комплекти підроблених документів та інші речові докази їх причетності до протиправної діяльності.

Слідчі повідомили зловмисникам про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Зловмисники затримані в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України, невдовзі суд обере їм запобіжні заходи. Досудове розслідування триває.

А на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України-Західний кордон уточнюють, що з метою особистого збагачення група громадян України розміщувала оголошення в соціальних мережах та телеграм-каналах щодо надання допомоги у виїзді за кордон шляхом виготовлення пакета документів під назвою «Білий квиток». Упродовж 2023 року послугами організаторів схеми «зняття» з військового обліку скористались близько 30 осіб, які підпадають під призов.

«Громадянам, які скористались пропозицією ділків, за використання підроблених довідок, загрожує кримінальна відповідальність за ч. 4 ст. 358 КК України. У ході тривалого документування протиправних дій було викрито повний механізм здійснення протиправної діяльності, встановлено всіх причетних осіб, виявлено місця виготовлення документів. Під час обшуків, які проводились одночасно за 12-ма адресами в Житомирській області та м. Києві, вилучено комп’ютерну та оргтехніку, банківські картки, печатки ТЦК, лікарські печатки, штампи, мобільні телефони та інші речові докази протиправної діяльності», - додають прикордонники.

Про нову схему уникнення мобілізації в Україні, де різко зросла кількість батьків, які через суд відбирають дітей у матерів читайте тут.

Нагадаємо, за добу з 8 на 9 січня на кордоні з Молдовою затримали ще 9 військовозобов’язаних, які втікали з України, серед них – жителі Житомирської області

Як повідомляв Житомир.info, увечері 5 січня 2023 року на кордоні з пострілами затримали 10 чоловіків, які пробиралися до Румунії, серед них були мешканці Чернівецької, Івано-Франківської та Житомирської областей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухиляння ухилянт військовозобов’язаний військкомат кордон прикордонник поліція 
Матеріали по темі