Події

Понад 220 зрубаних дерев різних порід виявили між двома селами у Житомирському районі

15 January 2024, 09:59

Між населеними пунктами с. Будище та с. Буряківка виявили понад 220 зрубаних дерев різних порід.

Про це 15 січня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«01.11.2023 року на телефонну «гарячу лінію» Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення стосовно незаконної порубки дерев між населеними пунктами с. Будище та с. Буряківка на землях комунальної власності Пулинської територіальної громади Житомирської області. В ході розгляду звернення державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу обстежено вищезазначену територію та встановлено факт незаконної порубки 222 дерев різних порід», - йдеться у повідомленні.

З метою встановлення осіб, що здійснили порубку, та вжиття передбачених законодавством заходів реагування Інспекцією скеровано відповідний лист на адресу відділення поліції № 4 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області.

Особи, які здійснили порубку, органами поліції встановлені не були.

Вимогами частини другої статті 107 Лісового кодексу України чітко зазначено, що шкода, заподіяна лісу, не наданому в користування, у разі невстановлення осіб, винних у заподіянні шкоди, відшкодовується органом місцевого самоврядування, у межах території якого знаходиться ліс, якому була заподіяна шкода – у цьому випадку Пулинською селищною радою.

Для підтвердження приналежності території, на якій виявлено зазначену вище порубку, Інспекцією на адресу Житомирської філії ДП «Науково-дослідний інститут землеустрою» надіслано відповідний запит. За його результатами розгляду було з’ясовано, що згідно з наявними матеріалів, які знаходяться в архіві філії, земельна ділянка, на якій проведена порубка, належить до земель лісогосподарського призначення.

«Інспекцією здійснено розрахунок розміру шкоди, заподіяної лісу незаконною порубкою дерев, який складає 1 млн 797 тис. 949 грн. Керуючись статтями 202, 68, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статтею 40 Закону України «Про рослинний світ» статті 69, частиною 2 статті 107 Лісового кодексу України, статтею 222 Господарського кодексу України, статтею 19 Господарського процесуального кодексу України Державна екологічна інспекція Поліського округу надіслала Пулинській селищній раді на зазначену суму претензію для добровільного відшкодування нанесених збитків»,- розповідає начальник Інспекції Євгеній Медведовський

В разі відмови від добровільної сплати заподіяної державі шкоди, Державна екологічна інспекція Поліського округу буде вимушена звернутись до судових органів для примусового їх стягнення.

Нагадаємо, 12 січня пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу повідомила про те, що суд зобов’язав сплатити понад 48 тисяч гривень шкоди, нанесеної незаконною рубкою дерев на території Богунського лісництва.

Як повідомляв Житомир.info, 26 грудня 2023 року пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу повідомила про те, що у Житомирській області вже склали майже три десятки протоколів за нелегальну заготівлю ялинок, більшу частину – за зрубані дерева.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція дерево ліс лісопродукція збитки екологічна інспекція деревина порубка 
Матеріали по темі