Суспільство

Доступна державна та комунальна нерухомість: що можна приватизувати у Житомирській області

16 January 2024, 09:38

Якщо вам потрібне приміщення для власної справи, а пропозиції на ринку не влаштовують, варто розглянути варіант приватизації державного або комунального майна через систему е-аукціонів «Прозорро.Продажі». Це можливість придбати унікальну нерухомість, яку може виставити лише держава чи громада. Вартість визначають самі учасники аукціону, і ціни подекуди навіть нижче ринкових. А кошти від приватизації поповнюють державний або місцеві бюджети.

Придбавши нерухомість у держави чи громади, ви як покупець маєте можливість не лише реалізувати свій бізнес-проєкт, а й підтримуєте економіку країни. До прикладу, від початку повномасштабного вторгнення органи місцевого самоврядування на Житомирщині завдяки малій приватизації заробили до своїх бюджетів понад 112 млн гривень.

Які об'єкти можна приватизувати на Житомирщині у січні?

У Коростенському районі, в місті Малин, виставили на онлайн-аукціон комплекс будівель загальною площею майже 138 квадратних метрів. Малин є центром міської громади, через яку проходить важлива залізнична магістраль — Південно-Західна залізниця, а неподалік міста проходить автотраса Київ — Ковель — Варшава.

Об’єкт приватизації знаходиться у центрі Малина, поблизу автостанції, на вул. Чернишевського, 7. Основне приміщення має площу майже 95 квадратних метрів. Також є гараж на 25 м2 та сарай — понад 17 м2. Будівлі не використовуються з 2017 року і потребують ремонту. Стартує вартість об’єкта з 1100 гривень.


У с. Потіївка, що є центром сільської територіальної громади, яка об’єднує 24 села, пропонують приватизувати недобудований клуб. Двоповерхова цегляна будівля розташована на вулиці Центральна, 31а. Загальна площа — майже 1000 квадратних метрів. Фундамент — бетонні блоки, перекриття — збірні залізобетонні плити, тип покрівлі — руберойд. Інженерні комунікації не підведені. Об’єкт готовий на 57%. Стартова ціна — 1,3 мільйона гривень.

Ці два об’єкти під приватизацію виставило Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях. Цінові пропозиції від потенційних нових власників прийматимуть до 21 січня, а онлайн-аукціони в системі «Прозорро.Продажі» відбудуться 22 січня.


Ще один об’єкт нерухомості для приватизації виставила Олевська міська рада в Коростенському районі. Це нежитлова будівля загальною площею понад 160 квадратних метрів у с. Жубровичі на вул. Шевченка, 12-А. Фундамент — бутовий; стіни — каркасно-металеві, цегла; перекриття — дерево; дах — азбофанера; підлога — плитка та дошки. Є пічне опалення, інші комунікації відсутні. Приміщення потребує капітального ремонту. Стартуватиме вартість лота на електронних торгах з майже 370 тисяч гривень. Онлайн-аукціон в системі «Прозорро.Продажі» запланований на 23 січня, а заявки від учасників прийматимуть до 22 січня.


Чи складно взяти участь у торгах в системі «Прозорро.Продажі»?

Ні. Сайт https://prozorro.sale/ має зрозумілий інтерфейс і продуману систему фільтрів для пошуку об’єкта.

Щоб взяти участь в е-аукціонах, потрібно натиснути кнопку «Подати пропозицію», зареєструватися на одному з майданчиків, акредитованих в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі», та підготувати необхідний пакет документів. Тоді ви зможете подати заявку на участь і запропонувати свою ціну. Процедура доволі проста, але якщо виникне необхідність, то вас проконсультує персональний менеджер майданчика.

Користуватися системою можуть фізичні та юридичні особи з будь-якого куточка України.

За оновленнями на ринку об’єктів приватизації можна стежити у телеграм-каналі ФДМУ, на сторінці ФДМУ у Facebook та на сторінці Прозорро.Продажі у Facebook.

*Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: приватизація нерухомість аукціон 
Матеріали по темі