Суспільство

Житомирська єпархія УПЦ програла апеляцію і має повернути державі палац Терещенків у Червоному

16 January 2024, 10:17

УПЦ МП має повернути державі палац Терещенків у селищі Червоне на Житомирщині.

Про це 15 січня 2024 року повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Сьогодні, 15 січня, Північно-західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу УПЦ МП на рішення Господарського суду Житомирської області та залишив його без змін. Відтак УПЦ МП зобов’язана передати Палац Терещенків у селищі Червоному у власність державі. МКІП виступило третьою стороною під час цього процесу, адже послідовно бореться за повернення у власність держави української історичної спадщини. Нагадаємо, палац Терещенків у селищі Червоне – це унікальна пам’ятка історії та архітектури Житомирщини», - йдеться у повідомленні.

Про те, що Житомирська єпархія УПЦ програла апеляцію повідомила і правозахисниця Олена Терещенко – дружина нащадка роду Терещенків, українсько-французького підприємця Мішеля Терещенка.

«Святкуємо чергову перемогу над московським патріархатом! Щойно Північно-західний апеляційний господарський суд (м. Рівне) розглянув апеляцію московських попів на рішення Житомирського господарського суду, залишив його без змін!!! Представник церкви (взяв участь у режимі відеоконференції) на початку засідання намагався зупинити провадження у справі, посилаючись на розгляд нібито тотожної справи Великою Палатою (яка насправді нічого спільного з даною справою не мала, що й було доведено), його клопотання було Судом відхилено та продовжено слухання. При цьому, жодних адекватних аргументів на підтримку своєї апеляційної скарги московські попи знов не знайшли… Таким чином, московський патріархат зобов’язаний передати вкрадений ним й доведений до руйнування Палац Терещенків у Червоному до державної власності!», - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, єпархія подала апеляцію на рішення Господарського суду Житомирської області від 30 серпня 2023 року, який задовольнив позов Бердичівської окружної прокуратури Житомирської області і повернув у державну власність пам’ятку місцевого значення – будинок-садибу Терещенка в смт Червоне Житомирської області: право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. кв.м набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ МП, без погодження Міністерства освіти і науки. Начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко під час онлайн-брифінгу 10 жовтня минулого року заявив, що поки об’єкт «законсервують», а після закінчення війни маєток Грохольських-Терещенків у смт Червоному планують відновити та зробити туристичним магнітом Житомирської області.

Довідка: палац Ґрохольських-Терещенків – об’єкт культурної спадщини, розташований у смт Червоне Бердичівського району. Палац побудований у неоготичному стилі 1851 року польським шляхтичем, графом Адольфом Норбертом Еразмом Ґрохольським. У 1863 році, після смерті графа, його дружина продала маєток меценату та цукрозаводчику Миколі Терещенку, який почав розбудовувати Червоне. Згодом у палаці Ґрохольських-Терещенків розташували авіаційну майстерню. У 1917 році, після Жовтневого перевороту, маєток був пограбований. У 20-х роках минулого століття у ньому був сирітський притулок. З 1948 року у приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 року – Червоненський філіал професійно-технічного училища. За розпорядженням Житомирської облдержадміністрації від 11.08.1997 будинок-садибу взято на облік та під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення. Згодом, після ліквідації філіалу училища, споруду передано місцевому ВАТ лише на баланс, а не у власність. З часом будівлю палацу Ґрохольських-Терещенків та частину прилеглої території відкрите акціонерне товариство, на балансі якого перебувала нерухомість, безплатно передало у користування, а згодом у приватну власність. Потім, поза волею держави, без погодження уповноваженого державного органу (Міністерства освіти та науки України) та органу культурної спадщини, право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. кв.м набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ МП.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2021 року Бердичівська окружна прокуратура звернулася до суду з позовними вимогами, зокрема, про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура поетапно оскаржувала, дійшовши до Верховного Суду. Верховний суд 30 листопада 2022 року задовольнив касаційну скаргу Житомирської обласної прокуратури про скасування рішень суду першої та апеляційної інстанцій, якими відмовлено прокуратурі у задоволенні позовних вимог щодо повернення до державної власності колишнього маєтку Терещенка, що у с. Червоне Житомирського (раніше Андрушівський) району: справу було повторно направлено на розгляд до суду першої інстанції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: палац Терещенків Червоне суд прокуратура МКІП Терещенко 
Матеріали по темі