Події

10 найсуворіших вироків міськрайонного суду Житомирської області у 2023 році

16 January 2024, 11:40

У Бердичівському міськрайонному суді Житомирської області проаналізували майже 400 винесених вироків у 2023 році та підготували добірку найсуворіших покарань.

Про це 16 січня повідомила пресслужба суду.

«Упродовж 2023-го року Бердичівським міськрайонним судом ухвалено 376 вироків за кримінальні правопорушення. Залежно від тяжкості проступків та злочинів, а також доведеності вини обвинувачених суд, відповідно до Кримінального кодексу України, призначав різні покарання: від штрафу до найсуворішого – довічного позбавлення волі. Ми проаналізували їх усі та підготували добірку з десяти найсуворіших покарань за вироками нашого суду у 2023-му році», - йдеться в повідомленні.

1.10 років позбавлення волі з конфіскацією майна суд присудив 58-річному мешканцю Житомира. Чоловіка визнали винним у крадіжці, вчиненій повторно, з проникненням у помешкання, в умовах воєнного стану, та розбої, скоєному з проникненням у житло, в умовах воєнного стану (ч. 4. ст. 185 та ч. 4 ст. 187 КК України). Обвинувачений оскаржив вирок, проте апеляційниий суд залишив його без змін.

Обставини справи: у вересні минулого року чоловік два дні поспіль приїздив до Бердичева, де вчиняв крадіжки з квартир, до яких проникав, зламуючи дверні замки. В одному випадку чоловік заволодів майном суму майже 4,5 тис. грн., у другому – забрав 500 гривень, але був заскочений на місці злочину мешканкою квартири. Злодій намагався втекти з украденим, погрожував жінці ножем. Проте вона наздогнала та затримала злодія до приїзду поліції.

Затриманим виявився 59-річний уродженець кавказького регіону, нині житель м. Житомира, який раніше був неодноразово судимий за крадіжки. Востаннє з місць позбавлення волі звільнився у травні 2022 року. До помешкання бердичівлянок він потрапив, підібравши ключ до вхідних дверей. Згодом поліцейські відзначили сміливих бердичівлянок за рішуче затримання причетного до розбою.

2. До 11 років позбавлення волі суд засудив 47-річного чоловіка за згвалтування малолітньої дитини ( ч. 4 ст. 152 КК України). Вирок ще не вступив у законну силу, оскільки адвокати обвинуваченого подали апеляцію.

Обставини справи: у грудні 2019-го року в одному із сіл Житомирщини чоловік зґвалтував 13-ти річну дочку своєї співмешканки. Після того, як жінка заскочила його «на гарячому», дитина зізналася матері, що вітчим робив це з нею не вперше та погрожував фізичною розправою, щоб вона мовчала.

За даними слідства, непрацюючий чоловік, за відсутності дружини, погрожуючи 13-річній пасербиці фізичною розправою у тому разі, якщо вона розповість про його дії, неодноразово вступав із малолітньою у статеві зносини.

3.11 років позбавлення волі отримав як покарання мешканець Семенівської громади, якого суд визнав винним в умисному вбивстві товариша.

Обставини справи: у серпні 2022-го року обвинувачений запросив знайомого допомогти йому порубати дрова. Попрацювавши, чоловіки засіли за пляшкою. Під час розпивання алкоголю внаслідок конфлікту загиблий вдарив господаря в обличчя. Згодом ображений чоловік жорстоко помстився гостеві, нанісши йому сокирою не менше 11 ударів в область шиї та нижньої щелепи, таким чином убивши його. Обвинувачений своєї вини у вбивстві людини не визнав, з вироком не погодився та подав апеляцію, яку програв.

На суді фігурант розповів свою версію про те, що він не причетний до вбивства, а тіло приятеля виявив, коли повернувся увечері додому з Бердичева, куди нібито пішки ходив за горілкою. Проте суд критично оцінив такі покази обвинуваченого, сприйнявши сказане за намагання приховати реальні події.

4. 12 років позбавлення волі суд призначив 30-річній жительці Попільнянщини за умисне вбивство квартиранта своєї приятельки. Наразі вирок вже вступив у законну силу.

Обставини справи: у вересні 2021-го року обвинувачена К. приїхала у село до своєї знайомої на гостини. Там між нею та квартирантом подруги виникла суперечка, в результаті якої жінка вирішила убити чоловіка. Свій план вона реалізувала під ранок, коли господиня та її дитина спали. Жінка завдала потерпілому 5 ножових поранень, одне з яких – у шию. Воно і стало смертельним. Знаряддя убивства кухонний ніж обвинувачена викинула в унітаз. Своєї вини в інкримінованому особливо тяжкому злочині жінка так і не визнала.

Проте суд, дослідивши усі докази та допитавши свідків, переконаний, що її вина повністю доведена. Зокрема, власниця помешкання розповіла, що обвинувачена при ній погрожувала потерпілому ножем, через що чоловік навіть викликав поліцію.

5. 12 років та 6 місяців позбавлення волі – такий вирок суд ухвалив для ще одного мешканця Попільнянщини. Чоловіка обвинувачено одразу за трьома статтями – це угон транспортного засобу, крадіжки з проникненням до житла та убивство односельця.

Обставини справи: у 2018-му році чоловік угнав моторолер з гаража свого сусіда. Наступного року він двічі проникав до одного і того ж сільського будинку, зламавши грати на вікнах, звідки викрав електрообігрівач та супутниковий ресивер. Того ж року чоловік скоїв убивство свого приятеля, до якого нібито прийшов допомогти порубати дрова. Суд встановив, що обвинувачений завдав йому як мінімум два удари сокирою по голові, а після скоєного ще і викрав гроші з гаманця. Обвинувачений оскаржив вирок у апеляційному суді, який повернув справу на новий розгляд.

6. 14 років позбавлення волі суд призначив 45-річному мешканцю Любарщини за умисне убивство з хуліганських мотивів. Вирок вже набрав законної сили.

Обставини справи: взимку 2018-го потерпілий з товаришами на автомобілі приїхав до клубу в інше село. Через гучну музику та яскраве світло фар обвинувачений, який перебував у стані сп’яніння, зчинив з ним конфлікт, а після нетривалої сварки вдарив чоловіка ножем, поціливши йому у серце. Обвинувачений своєї вини не визнав та відмовився надавати показання у суді.

Також він має сплатити понад 600 тис. грн матеріальної та моральної шкоди. Суд встановив, що убивство, у якому обвинувачено громадянина Ш., сталося вночі 3-го лютого 2018 року у селі Вигнанці тоді ще Любарського району біля місцевого клубу. Потерпілий з товаришем приїхали туди з іншого села на автомобілі. Обвинувачений Ш., який у той час відпочивав з іншими чоловіками у бесідці, зчинив конфлікт через гучну музику та яскраве світло фар. Після нетривалої перепалки останній вдарив потерпілого ножем у груди, поціливши прямо у серце. Від отриманого поранення чоловік помер до приїзду екстреної меддопомоги.

7. До 14 років колоній засуджено 20-річного бердичівлянина, якого суд визнав винним у завершеному замаху на вбивство з корисливих мотивів, розбої, учиненому в умовах воєнного стану, угоні автомобіля та викраденні документів. Вирок ще не вступив у законну силу.

Обставини справи: у травні 2022-го року бердичівлянин М., перебуваючи у стані, викликаному вживанням наркотичних засобів, проник до будинку у с. Семенівці. Заставши там господаря, він наніс йому численні удари по голові чавунною сковорідкою, сталевим ковшиком та коцюбою. Коли господар втратив свідомість, нападник забрав побутову техніку, готівку, документи на автомобіль, повантажив усе до машини потерпілого та поїхав геть. Запобігти смерті 60-річного чоловіка вдалося лише завдяки наданій медичній допомозі після того, як вранці його в будинку виявили сусіди.

Обвинувачений своєї вини не визнав, відмовився надавати покази у суді, не виступав у дебатах і відмовився від останнього слова. Проте зібрані докази повністю доводять його вину в усіх інкримінованих проступках та особливо тяжких злочинах. Помякшувальних обставин суд не виявив, а як таке, що обтяжує покарання, суд визнав скоєння злочинів у стані, викликаному вживанням наркотичних або одурманюючих засобів.

8. 15 років позбавлення волі - таке покарання отримав мешканець Житомирського району за розбещення та систематичне ґвалтування своєї малолітньої похресниці. Вирок ще не набрав законної сили, оскільки на нього подано апеляційні скарги.

Суд призначив остаточне покарання – 15 років позбавлення волі, а також ухвалив внести інформацію про особу обвинуваченого до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи. Цивільний позов у справі потерпіла сторона не заявляла. Як випливає з ухваленого вироку, події відбувалися у період з 2017-го по 2021-й роки на території Бердичівського та Житомирського районів. Чоловік, який є хрещеним батьком потерпілої, вчиняв розпусні дії з малолітньою дівчиною, а також неодноразово ґвалтував її. Злочини обвинувачений скоював, коли приїздив у гості до хрещениці, а також коли дитина на запрошення гостювала у нього, у сусідньому районі. Обвинувачений своєї вини не визнав у повному обсязі, а даючи покази у судовому засіданні, сказав, що його обмовили. Проте суд, дослідивши усі докази, визнав винуватість чоловіка доведеною, за винятком одного епізоду щодо розпусних дій обвинуваченого.

9. Так само до 15-ти років позбавлення волі засуджено ще одного педофіла. Суд визнав 39-річного бердичівлянина винним у тому, що він протягом трьох місяців неодноразово ґвалтував малолітню доньку своєї подруги. Для цього він запрощував дівчинку до себе в гості та під різними приводами залишав на ніч. Нині вирок оскаржується адвокатом обвинуваченого в апеляційному суді.

Бердичівлянину, який у 2020 році систематично ґвалтував 8-річну дитину, суд призначив 15 років позбавлення волі, а також відшкодування моральної шкоди у розмірі 100 тисяч гривень. Також суд ухвалив включити інформацію про обвинуваченого Б. до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи (ЄРЗСН). Вирок може бути оскаржений в апеляційній інстанції протягом 30 днів. Розгляд кримінального провадження відбувався колегією у складі трьох суддів та проходив у закритому режимі. Як стало відомо з ухваленого вироку, обвинувачений Б. у 2020-му році упродовж близько трьох місяців за місцем свого проживання систематично ґвалтував 8-річну доньку своєї подруги. Аби дитина погоджувалася іти до нього додому та залишатися на ночівлю, він дарував їй подарунки.

10. До найвищої міри покарання – довічного позбавлення волі засуджено двох мешканців Чуднівщини за групове умисне вбивство, скоєне з особливою жорстокістю, та угон, вчинений за попередньою змовою групою осіб із застосуванням насильства. Третьому спільнику суд призначив 15 років позбавлення волі та одразу звільнив його, застосувавши так званий закон Савченко.

Обставини справи. Йдеться про резонансне убивство майстра лісу, яке сталося у тодішньому Чуднівському районі. Як встановив суд, троє обвинувачених, двоє з яких мали неприязні стосунки з потерпілим, перестріли його на дорозі між селами, побили, зв′язали, закинули у багажник його ж автомобіля і відвезли у безлюдне місце. Там чоловіка продовжили бити, зокрема лопатою по голові, поки не вбили. Аби приховати сліди злочину, його закопали у полі, а його автомобіль відігнали подалі і спалили. Вирок ще не набрав законної сили.

Також солідарно з усіх стягнуто 2,1 млн грн заподіяної моральної і матеріальної шкоди Прокурори у суді довели, що умисне вбивство майстра лісу з особливою жорстокістю скоїли працівник лісгоспу, підприємець та житель Чуднівської територіальної громади (раніше Чуднівський район).

Конфлікт між потерпілим та працівником лісгоспу виник після того, як потерпілий розповів керівництву, що недобросовісний колега нібито причетний до крадіжок лісу. Тоді обвинувачений вирішив помститися. Він покликав у помічники підприємця, власника пилорами, який начебто мав претензії до майстра лісу та ще одного приятеля. Березневого вечора, близько 20.00 год, на дорозі між селами, троє обвинувачених перестріли лісника, зупинили його автомобіль та, залякуючи пострілами з рушниці, з особливою жорстокістю побили. Вже знепритомнілому зв’язали ременем руки й кинули у багажник його ж автомобіля. «Ініціатор» помсти сів за кермо, щоб відвезти у безлюдне місце та закінчити розправу. По дорозі потерпілий намагався визволитися та перекрив постачання газу, на якому працювало авто. Це ще більше розлютило співучасників злочину. Вони вивели чоловіка на узбіччя дороги, неподалік від лісосмуги, заподіяли йому смертельних побоїв, зокрема, й металевою частиною лопати, а тіло закопали. Щоб приховати сліди злочину, лопату кинули в авто потерпілого та підпалили. Після скоєного пішли додому до підприємця, випили алкогольних напоїв, а потім поїхати у цілодобове кафе на коньяк з кавою, щоб забезпечити собі алібі.

Нагадаємо, двом чоловікам, які напередодні нового року вбили 18-річного хлопця та заховали його тіло під уламками цегли на території занедбаної будівлі у Бердичеві, суд обрав запобіжні заходи у виді тримання під вартою без права внесення застави. Про це пресслужба суду повідомила 8 січня.

Як повідомляв Житомир.info, 20 листопада 2023 року Червоноармійський районний суд Житомирської області ухвалив вирок чоловіку, який у червні 2022 року під час конфлікту вдарив свого товариша пляшкою по голові, вивіз у поле, добив та залишив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок аналіз 2023 Бердичів міськрайонний підсумок покарання кримінал  
Матеріали по темі