Влада

Верховна рада ухвалила закон про цифровізацію армії: електронний реєстр та автоматичне отримання УБД

16 January 2024, 15:37

Верховна рада підтримала законопроєкт про автоматичне отримання УБД і створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних (№10062): «за» проголосували 249 депутатів.

Про це 16 січня 2024 року повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Нардеп Ярослав Желізняк зазначив, що під час розгляду правок до законопроєкту були проблеми з необхідною кількістю голосів, але правка про зберігання даних у хмарі їх набрала: 228 «за».

Зауважимо, що законопроєкт був зареєстрований у Верховній раді 18 вересня 2023 року і прийнятий за основу зі скороченням строку підготовки 8 листопада 2023 року.

16 січня, за кілька годин до голосування, пресслужба Міністерства оборони інформувала, що законопроєкт розблокує цифровізацію української армії.

«Верховна Рада України найближчим часом буде розглядати законопроєкт №10062. Документ розблоковує цифровізацію української армії та дозволить їй діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу. Законопроєкт є критично важливим для обороноздатності України. Реалізація його положень сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також нарешті переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат», - зазначалося у повідомленні.

Що запроваджує ЗП №10062

Законопроєкт надає Міністерству оборони України можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Завдяки цьому:

буде вивільнено засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури);

прискориться та розшириться доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;

прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;

посилиться захист даних від кібератак ворога тощо.

Законопроєкт передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Законопроєкт запроваджує можливість створення і використання цифрового військового облікового документа (сертифіката).

Завдяки законопроєкту буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.

Буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

Міністерство оборони та Генеральний штаб заявили про підтримку законопроєкту.

Чекаємо на оприлюднення ухваленого закону з усіма врахованими правками та датою набуття чинності

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2023 року Кабінет міністрів підтримав розроблений Міноборони проєкт постанови про внесення змін до Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій, спростивши процедуру отримання УБД.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: закон ВР нардеп реєстр військовий УБД Міноборони 
Матеріали по темі