Місто

Завершилися електронні голосування за назву скверу на проспекті Миру і перейменування житомирського парку

17 January 2024, 18:17

На порталі електронних консультацій з громадськістю завершилося голосування щодо назв двох топонімічних об’єктів у Житомирі.

Нагадаємо, 16 листопада 2023 року міська рада інформувала про початок громадського обговорення у формі електронної консультації щодо назви міського парку на бульварі Старому та скверу на проспекті Миру, 9.

Станом на 17 січня 2024 року голосування завершені.

Свої голоси щодо надання парку на бульварі Старому назви «Шодуарівський» надали 238 людей, при цьому переглядів було майже 3,5 тисячі. 230 (96,6%) підтримали нову назву парку, а 8 (3,4%) були проти.

Зауважимо, що учасники опитування могли обрати лише варіант «так» чи «ні», а в описі була біографія Івана Максиміліановича де Шодуара та історія створення парку: у 1903 р., після паралічу нижньої частини тулуба, Іван Максиміліанович переїхав до Житомира в двоповерховий будинок на околиці Старого бульвару. У 1905р. поруч з будинком (між сучасним Четвертим бульваром та вулицею Шляхетною (Лермонтовською)) розпочав будівництво триповерхового палацу з флігелем. У садибі було висаджена колекція дерев з усіх континентів, встановлені скульптури. Серед них – відома у Житомирі бронзова статуя, копія Діани Версальської (Артеміда).


За вибір однієї з двох запропонованих назв для скверу на проспекті Миру свої голоси віддали 111 людей при майже 2 тисячах переглядів обговорення. Голови розділилися майже порівну: 59 (53,2%) підтримали назву «Незламних житомирян», 52 (46,8%) проголосували за сквер «Незалежних».

«Будівництво скверу відбувалось на початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, у лютому 2022 року. Незважаючи на обстріли підрядники та мешканці продовжували облаштування скверу. Ця назва відображає стійкість житомирян у складний час», - йдеться в описі до голосування.


Як повідомляв Житомир.info, 3 листопада 2023 року комісія з топоніміки розглянула питання про надання нової назви житомирському парку та встановлення пам’ятної дошки барону де Шодуару.

У грудні 2015 року житомиряни підтримали петицію щодо перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк. Вже в середині січня 2016 року влада міста збиралася провести громадське обговорення щодо увічнення пам’яті барона Шодуара в Житомирі. На початку лютого 2016 року тимчасова депутатська комісія проголосувала за перейменування житомирського парку. 1 липня 2016 року на сайті Житомирської ради оприлюднили проєкт рішення сесії про перейменування парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна. Питання планували розглянути на сесії міської ради 30 листопада 2016 року, але під час затвердження порядку денного його зняли з розгляду.

В жовтні 2022 року під час засідання міська комісія з топоніміки розглядала звернення щодо встановлення назви «Шодуарівський парк» замість парку імені Гагаріна, зазначалося, що мова йде не про перейменування парку, а про встановлення назви як топонімічного об'єкта. 28 вересня 2023 року директор комунального підприємства «Парк» Сергій Бондар повідомив, що з арки в парку зняли барельєф Гагаріна та літери під ним, бо готуються до перейменування.

Також 3 листопада на засіданні міської комісії з топоніміки повідомили про те, що на громадське обговорення винесуть два варіанти назви для нового скверу на проспекті Миру в Житомирі.

23 листопада 2021 року управління капітального будівництва підписало договір з ТОВ «Будівельно-Торгівельна компанія Світ Будінвест» на реконструкцію території з облаштуванням скверу за адресою проспект Миру, 9 за 3 млн 150 тис. грн: роботи мали завершити до 31 березня 2022 року, але дію договору продовжили до 31 грудня 2022 року. Також на локації мали встановити дитячий майданчик: КП «Зеленбуд» 23 жовтня 2021 року уклало договір з фірмою з м.Вугледар Донецької області на закупівлю 10 елементів майбутнього майданчика за 342 тис. грн. В травні 2023 року у сквері були встановлені лише чотири елементи майданчика, а комісія з топоніміки розглядала звернення мешканці багатоповерхівки на проспекті Миру, 9, які хочуть, аби сквер біля їхнього будинку мав назву «Сквер незламних житомирян».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: голосування перейменування парк Шодуар сквер проспект Миру  
Матеріали по темі