Економіка

Підприємство, яке під час війни постачало рф системи загородження, працювало в Житомирській області майже 20 років

18 January 2024, 11:31

Підприємство, службовим особам якого повідомили про підозру за фактом пособництва державі-агресору, було зареєстроване у Звягелі в 2004 році.

Інформація Державного бюро розслідувань про затримання ТОП-менеджерів підприємства з Житомирської області була оприлюднена 17 січня 2024 року.

Про те, що на одній з фотографій ДБР видно логотип звягельського металообробного підприємства «Техна» – одного з провідних виробників обладнання для птахівництва та систем огородження (металевих парканів) в Україні, повідомив сайт ЛІГА.net.

Видання зазначає, що на іншій фотографії ДБР видно печатку з написом «Липецька область Грязінський район»: там зареєстроване підприємство з такою ж назвою «Техна», яке теж виробляє металеві паркани й огородження.

Фото з сайту ДБР

Фото з Facebook-сторінки російської компанії «Техна»

«Тільки протягом 2022 року фігуранти поставили до росії декілька партій відповідної продукції на понад 1,5 млн доларів США. Отримані товари російські замовники використовували для створення загороджувальних систем по периметру військових об’єктів на території рф і на тимчасово окупованій частині України. За наявними даними, нелегальний експорт до рф здійснювали за допомогою схеми так званого «перерваного транзиту». Тобто, спочатку продукцію заводу-виробника відправляли до однієї з європейських країни нібито на замовлення іноземної афілійованої компанії. Але після отримання товару зарубіжне підприємство відправляло його до рф під маркою ще однієї підконтрольної комерційної структури тільки вже з Близького Сходу. Кінцевими одержувачами українського імпорту були російські компанії, які обслуговують потреби окупаційних угруповань країни-агресора», - зазначається в інформації СБУ щодо викриття концерну на Житомирщині, який, продовжив бізнес із країною-агресором і продавав росіянам металеві вироби для виготовлення фортифікаційних загороджень.

За даними Опендатабот, ТОВ «Виробниче об'єднання «Техна» зареєстроване у Звягелі 26 жовтня 2006 року, бенефіціарним власником є кіпрська компанія «Лепоріс Холдінгз Ко.Елтіді», статутний капітал – 10 млн грн, основний вид діяльності – виробництво машин і устаткування для сільського та лісового господарства. З 26 квітня 2023 року ТОВ «Виробниче об'єднання «Техна» змінило назву на ТОВ «ОДП Груп», а генеральним директором став Борсук Олександр Вікторович.

Зауважимо, що у вересні 2022 року народні депутати від Житомирської області їздили у тоді ще Новоград-Волинський і спілкувалися з підприємцями, щоб дізнатися про їх актуальні проблеми і допомогти їх вирішити.

«Я презентував перед колегами одні з найуспішніших підприємств міста Новоград-Волинський та району - Хлібозавод, Техна, Птахівник, Алекс Гарант. Мобілізація працівників, значні витрати на підтримку ЗСУ, логістичні проблеми, що заважають як ефективному експорту товарів, так і завезенню придбаного з-за кордону обладнання, неповернення державою ПДВ й інші негаразди не зупиняють наш місцевий бізнес, він продовжує працювати», - писав про поїздку народний депутат від Новоград-Волинського округу Дмитро Костюк.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році виробниче об’єднання «Техна» було визнане одним з провідних підприємств машинобудівної галузі Житомирської області та стало одним з переможців обласного конкурсу «Кращий підприємець 2014 року» в номінації «Сумлінний платник податків».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підприємство Техна росія війна загородення СБУ Звягель 
Матеріали по темі