Місто

У Житомирі призупинена програма «Велика реставрація» на період війни, проте в деяких об’єктах дещо встигли зробити

18 January 2024, 18:58

Програма «Велика реставрація» розпочалася у 2021 році, вона включала чотири об'єкти в Житомирській області: Житомирський академічний театр ляльок, драмтеатр імені Івана Кочерги, меморіальний будинок-музей Сергія Корольова та музей космонавтики. В обласній адміністрації пояснили, що ремонти на об’єктах були припинені у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії на територію України, введенням воєнного стану та необхідності спрямувати максимальний обсяг коштів на посилення обороноздатності.

Про те, що встигли зробити у ляльковому театрі, розповів директор закладу.

«На цей момент в театрі нічого не будується, не ремонтується, всі роботи припинені одразу після початку повномасштабного вторгнення. Планувались роботи закінчити до кінця 2022 року. Але у зв’язку з цим, все припинилось і нічого, в принципі, не відбувається. Мали почати роботу повноцінну, нас попередили, з 28 числа, але, на жаль, 24 стався напад і все було призупинено, абсолютно. Навіть тут були «будівельні риштування», їх зняли та забрали. На цей момент все, що зроблено - це утеплено, частково, фасад і замінено вікна в приміщенні, при чому не всі: перший поверх не чіпали, і ті, які будуть демонтуватися або перероблятися, також не замінені», – розповідає директор та художній керівник Житомирського академічного обласного театру ляльок Сергій Мисечко.

Майже така сама ситуація і в драмтеатрі, де роботи зараз не ведуться. А ось в меморіальному будинку-музеї академіка Сергія Павловича Корольова реставрацію мали завершити до кінця 2021 року, з підрядником розрахувалися.

«Програма «Велика реставрація» нам у цьому плані дуже допомогла, тому що ми змогли від’єднатися від водопостачання із сусідніми будинками, від каналізаційних мереж сусідніх будинків. У нас ці роботи виконані, наскільки виконані не можу вам сказати, тому що роботи завершувалися в такому авральному порядку через військові дії, які розпочалися. Із запланованих робіт ще дуже важливо, що в меморіальному будинку-музеї встановили підіймач для людей з інвалідністю: його поставили, він доведений до кінця», – каже завідувачка Меморіального будинку-музею академіка Сергія Корольова Ніна Карехіна.

Також у будинку встановлені нові вхідні двері та віконниці, але це був подарунок музею від житомирського депутата.

«Встановлені двері Олександром Ющенком, він відвідав наш музей, подивився, що двері, які у нас були на той час, не відповідали (історичній) правді, тобто тому часу, коли тут жила родина Корольових, і він нам просто зробив такий розкішний подарунок. Уже згодом, коли почалася програма «Велика реставрація», ми почали думати над тим, що відповідно до дверей потрібно зробити й віконниці, тому що вони завжди в одному стилі повинні бути виконані. Знову ж таки: на пільгових умовах для музею Олександр Ющенко розпорядився, щоб на фабриці були виготовлені ті віконниці, які ось зараз у нас встановлені», – говорить Ніна Карехіна.

Щодо музею космонавтики, то договір з підрядником, який не встиг нічого зробити, розірвали в грудні 2023 року.

Нагадаємо, 7 жовтня 2021 року Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА провів тендери на ремонтно-реставраційні роботи у двох театрах в Житомирі: в Житомирському академічному обласному театрі ляльок та в Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі імені Кочерги. Загальна вартість ремонтно-реставраційних робіт у двох театрах склала 179 млн 760 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 30 серпня 2021 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА опублікував намір укласти угоду з ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» на ремонтно-реставраційні роботи меморіального будинку-музею Корольова вартістю 1,032 млн грн. У технічному завданні зазначено, що підрядник має провести електромонтажні роботи, облаштувати зовнішні мережі водопроводу та зовнішні мережі каналізації, виготовити музейні вітрини та інше.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велика реставрація драмтеатр Мисечко музей Корольова музей реставрація Карехіна будівництво музей театр  
Матеріали по темі