Місто

У пробах води, відібраних зі струмка у Житомирі, виявили значні відхилення: матеріали передали правоохоронцям

23 January 2024, 10:30

Фахівці екоінспекції провели дослідження проб води, відібраних у струмку в районі Мар’янівки у Житомирі.

Про це 23 січня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«12 січня 2024 року, реагуючи на повідомлення у соцмережах про забруднення нечистотами струмка вздовж вулиці 1-ша Мар’янівська лінія зі сторони вул. Параджанова (м. Житомир), фахівці Державної екологічної інспекції Поліського округу здійснили виїзд та відібрали проби води у трьох створах рівчака – по вул. Київське шосе, район ліцею №10; по вул. Саєнко; в районі ГК «Воход»», - йдеться у повідомленні.

За результатами дослідження показників складу і властивостей води, проведеного спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю, зафіксовано перевищення гранично-допустимої концентрації (ГДК) у кожній із трьох створ за наступними показниками:

  • аміак – в 5 (1 створа); 4 (2 створа); 3,5 рази (3 створа);
  • залізо загальне – в 11; 8,8; 7,3 рази відповідно;
  • фосфати – у 8,9; 7,4; 5,8 разів відповідно;
  • хімічне споживання кисню (ХСК) – у 38; 33; 25 разів відповідно;
  • біологічне споживання кисню (БСК5) – у 95; 80; 62 рази відповідно;
  • вміст розчиненого кисню (норма ≥ 4,0 мг/дм3) – 2,3 мг/дм3; 2,5 мг/дм3; 2,7 мг/дм3 відповідно.

Матеріали за даним фактом скеровано до правоохоронних органів для встановлення винних осіб та до Житомирської міської ради для вжиття заходів реагування – виявлення суб’єкта господарювання, який призвів до забруднення водойми, та недопущення порушення природоохоронного законодавства у майбутньому.

Нагадаємо, 12 січня фахівці екоінспекції відібрали проби води зі струмка вздовж вулиці 1-ша Мар’янівська лінія зі сторони вул. Параджанова у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 17 грудня 2023 року, реагуючи на повідомлення в соцмережах про черговий факт стікання фільтрату з Житомирського міського полігону твердих побутових відходів, що призводить до забруднення річки Крошенки, фахівці Екоінспекції здійснили виїзд до прилеглої території полігону. Незабаром прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення стоками сміттєзвалища річки Крошенки. 27 грудня пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу повідомила про те, що у пробах води виявили високу концентрацію шкідливих речовин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція вода проба забруднення струмок річка дослідження аналіз 
Матеріали по темі