Місто

М’ясо подешевшало, а картопля здорожчала: як з нового року змінилися ціни на Житньому ринку в Житомирі

25 January 2024, 18:02

Настав новий рік і ми вирішили перевірити, чи змінилися ціни на Житньому ринку після різдвяних свят.

Пройшовшись базаром ми знайшли найдешевші огірки за 75 грн та найдорожчі – за 119 грн. За помідори пропонують від 69 грн/кг до 135 грн/кг. Ціни на буряк та моркву тримаються на одному рівні – 25 грн/кг. Картоплю зараз можна знайти від 19 до 22 грн/кг. Але якщо пошукати, то можна побачити і за 10 грн/кг.

За словами однієї з продавчинь, ціни на деякі овочі та фрукти після Нового року зменшилися. Єдине на що зросла ціна по всьому ринку, так це на картоплю.

«На помідори і огірки ціна зменшилася навпаки. На Новий рік вони коштували 160, зараз коштують 110, «Чумачки» коштували 200, зараз коштують 180. Оце єдине на картоплю ціна піднялася. Морква, цибуля залишилася так само в ціні. А на фрукти, то навпаки ціна знизилася, зараз прекрасна: апельсини – 49 грн, мандарини – 75 грн. Я вважаю, що це прекрасні ціни зараз можна купити», – каже продавчиня Ірина.

Щодо фруктів, то найнижчу ціну на банан, яку ми побачили це 55 грн/кг, а найвищу – 75. Ціна на ананас, як і перед Новим роком бере початок від 200 грн/кг. А мандарини, коштують так само як і в кінці минулого року.

За словами продавчинь, ціни на м’ясо з початком Нового року знизилися. Зазначають, також менше стало й покупців.

«Дуже дешево і 130, 140, 150 і 160 різне, це дуже дешево. Людей немає взагалі, такого року ще не було у нас», – розповідає продавчиня Зоя.

Перед Новим роком найдешевший биток коштував 180 грн/кг, зараз такий можна знайти за 140 грн/кг. Ребра, які також коштували по 180 грн/кг, зараз починаються від 120 грн/кг.

«Трошки менше ніж на свята, трошки менше», – говорить продавчиня Віра.

Проте житомирянка Ірина не помітила зниження ціни на м’ясо, каже, що ціни зависокі.

«Дуже дорого все, дуже дорого все. Я не побачила, щоб на м'ясо суттєво зменшились ціни. Людина, яка отримує тільки пенсію, в нашому місті взагалі - важко, дуже важко. Люди, які отримують 2200 грн, 2700 грн – це жах я вважаю», – ділиться Ірина.

Деякі покупці вважають, що суттєвих змін серед цін на продукти не відбулося.

«Не можу сказати, чи збільшились. На такому ж рівні, але можна жити. Чекаємо тільки, щоб якнайшвидше закінчилася війна, все», – каже Марія.

«Як завжди, як раніше було щось дешевше, щось дорожче. В принципі, варіант такий, воно раніше було, що ось тут береш дешевше, трохи пройшов – там дорожче. Як було, так і є. А зараз така купюра, що воно, в принципі, подорожчало все, і долар подорожчав, подорожчала вся їжа і аптека, тим паче», – розповідає Віталій.

Нагадаємо, 22 грудня журналісти Житомир.info перевіряли, чи зростають ціни на святковий кошик на Житньому ринку – за два роки на м’ясо, яйця та фрукти піднялися майже вдвічі.

Як повідомляв Житомир.info, на житомирському Житньому ринку в середині листопада 2023 року продавці запевняли, що ціна на м’ясо не змінилася: свинина коштувала від 160 до 200 гривень за 1 кг. За результати щотижневого моніторингу на початку грудня 2023 року закупівельні ціни на свинину продовжували знижуватися.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ціна ціни статистика ринок продукти овочі яйця Житній ринок м'ясо 
Матеріали по темі