Події

Снайпера та стрілка рф, яких взяли в полон у серпні 2023 року, судитимуть у Житомирі: їм загрожує довічне ув’язнення

26 January 2024, 16:54

Завдяки СБУ перед судом у Житомирі постануть снайпер та стрілок окупаційних військ рф, які штурмували позиції ЗСУ під Авдіївкою.

Про це 26 січня повідомила пресслужба управляння СБ України в Житомирській області..

«Слідчі СБУ в Житомирській області завершили досудове розслідування щодо ще двох зрадників, які воювали проти Сил оборони України на східному фронті. Українські захисники захопили зловмисників у полон наприкінці серпня минулого року під час безуспішних штурмів агресором позицій ЗСУ на Авдіївському напрямку», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, фігуранти – мешканці тимчасово окупованого Донецька. Обидва добровільно приєдналися до різних підрозділів так званої «народної міліції днр» ще у 2015 році. Там вони пройшли відповідний вишкіл під керівництвом «інструкторів» держави-агресора та отримали посади – снайпера і артилериста.

Відтоді зрадники виконували злочинні накази російських командирів, пов’язані зі збройним супротивом Силам оборони України на сході нашої держави.

За вбивства вони отримували від ворога зарплатню в рублях і псевдонагороди.

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зловмисники воювали у рядах окупаційної «100-ї окремої мотострілецької бригади».

У складі снайперського взводу один із них брав безпосередню участь у боєзіткненнях поблизу Донецька, Пісків та Мар’їнки.

Інший бойовик, «перепрофілювавшись» на стрілка, разом із російськими військами захоплював Харківщину.

Згодом його угруповання перекинули на Донеччину для участі у запеклих штурмах позицій українських захисників, які обороняють Авдіївку.

На підставі зібраної доказової бази слідчі СБУ обвинувачують обох фігурантів у вчиненні злочинів, передбачених чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації),
  • ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності непередбаченого законом збройного формування),
  • ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність),
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі досудове розслідування завершено. Обвинувальні акти разом із матеріалами справ скеровано до суду для розгляду по суті. Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

У Житомирській обласній прокуратурі зазначили, у серпні 2023 року, під час бойового зіткнення на Авдіївському напрямі (Покровський район) бійці ЗСУ захопили ворожі позиції та роззброїли обох бойовиків буквально в окопах. З того часу і дотепер вони перебувають під вартою.

Нагадаємо, 23 січня Управління СБ України в Житомирській області повідомило про те, що на Житомирщині викрили чергового інтернет-агітатора, який поширював у соціальній мережі антиукраїнські фейки та виправдовував збройну агресію рф.

Як повідомляв Житомир.info, 16 січня 2023 року Управління СБ України в Житомирській області інформувало, що 12 років тюрми заочно отримав бойовик «Дембель», який штурмував Бахмут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ суд прокуратура рф військовий окупант снайпер стрілок 
Матеріали по темі