Події

Житомирський суд призначив 2,6 роки обмеження волі чоловіку, який виправдовував російську агресію відвідувачам занять з йоги

31 January 2024, 09:29

Богунський суд оголосив вирок чоловіку, який виправдовував російську агресію відвідувачам занять з йоги фітнес-центру.

Про це 30 січня повідомила пресслужба Богунського районного суду м. Житомира.

«У Богунському районному суді м. Житомира 26.01.2024 року оголошено вирок чоловікові, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. З матеріалів справи вбачається, що від початку повномасштабного вторгнення країни-агресора рф, в обвинуваченого виник та сформувався стійкий злочинний умисел, направлений на вчинення кримінального правопорушення, що полягає у поширені матеріалів, які містять виправдування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, відвідувачам занять з йоги фітнес-центру», - йдеться у повідомленні.

Відтак, реалізуючи свій злочинний умисел, особа діючи з метою поширення матеріалів, які містять виправдування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, перебуваючи за місцем свого мешкання, за допомогою мобільного телефону через додаток Viber, надсилав відвідувачам фітнес-центру відеоматеріал з відеохостингу YouTube проросійського та антиукраїнського характеру.

В судовому засіданні обвинувачений вину не визнав, показав, що дійсно скопіював собі матеріал з Інтернету, оскільки цікавився думкою різних фахівців щодо подій, які відбуваються в України.Зазначив, що на час перегляду не вбачав, що цей матеріал виправдовує збройну агресію рф. Також зазначив, що не мав умислу у поширенні цих матеріалів серед відвідувачів занять з йоги, а відправив їх помилково.

Вина обвинуваченого безпосередньо доведена дослідженими належними та допустимими доказами, зокрема показами свідків, висновком експертизи. Як зазначив експерт у висновку заяви "авторитетної особи" викладені у формі тверджень "фальсифікації", "бездіяльність" і "прорахунки" з боку політичного керівництва України", а також пропагандистські методи, в яких виражене значення переконування адресатів у тому, що саме українські військові вбивають мирних мешканців, а збройна агресія російської федерації позиціонується як "звільнення" України від поневолення Заходом, а отже є доцільною/виправданою. Крім того, відеозапис містить твердження, що ЗСУ та українська влада сфальсифікували документальні свідчення про воєнні злочини та веде інформативну війну проти рф, задля успіху якої вбиває власний народ, а також перешкоджає в евакуації мирного населення з районів бойових дій, прикриваючись мирним населенням, як живим щитом. Зазначені висловлення спрямовані за своїм об'єктивним змістом на виправдовування збройної агресії російської федерації проти України.

Суд прийшов до висновку про доведення винуватості чоловіка та кваліфікував його умисні дії за ст. 436-2 ч. 2 КК України, які виразились в умисному поширенні матеріалів, в яких міститься виправдування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році., та призначив йому покарання за цим законом - 2 (два) роки 6 (шість) місяців обмеження волі, без конфіскації майна.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, 23 січня Управління СБ України в Житомирській області інформувало про те, що на Житомирщині викрили чергового інтернет-агітатора, який поширював у соціальній мережі антиукраїнські фейки та виправдовував збройну агресію рф.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці серпня 2023 року у Житомирі викрили викладачку ліцею на запереченні збройної агресії рф. Жінка переконувала колег, що українські військові самі бомблять свою інфраструктуру. На підставі задокументованих фактів слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру у виправдовуванні та запереченні збройної агресії рф проти України, тобто у вчиненні правопорушення за ч.1 ст.436-2 Кримінального кодексу України. На початку січня 2024 року прокурор Житомирської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно житомирянки, викладачки ліцею, за фактом виправдовування збройної агресії рф проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок колаборант рф ЗСУ йога фітнес Viber месенджер 
Матеріали по темі