Політика

Суд визнав порушення детективом НАБУ презумпції невинуватості житомирського нардепа Кузьміних, обвинуваченого в отриманні «відкату»

31 January 2024, 17:29

До Вищого антикорупційного суду, який розглядає справу про обвинувачення народного депутата Сергія Кузьміних у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом), 26 грудня 2023 року надійшла заява обвинуваченого, подана його захисником, про встановлення порушення презумпції невинуватості.

Про це йдеться в ухвалі ВАКС від 17 січня 2024 року, оприлюдненій в Єдиному реєстрі судових рішень 22 січня.

«22.09.2023 на офіційному Telagram-каналі НАБУ оприлюднено відеоматеріал під назвою: «ІНФОРМАЦІЯ_10 ». Окрім цього, на YouTube каналі розповсюджено цей же відеоматеріал із назвою: «ІНФОРМАЦІЯ_4» в межах проекту (подкасту) «ІНФОРМАЦІЯ_6». У вказаному сюжеті детектив Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_8 відповідав на запитання ведучого, які стосувалися кримінального провадження №42021000000002617 від 16.12.2021 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України. Так, в межах зазначеного ефіру детектив НАБУ стверджувально висловлювався щодо беззаперечної доведеності вини ОСОБА_6 в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні та, начебто, встановлених обставин вчиненого правопорушення, висвітлював дії і події, які мали місце саме за вказаних ним обставин, тоді як на даний час справа знаходиться на розгляді в суді першої інстанції та відповідно обвинувальним вироком суду вини обвинуваченого не встановлено. Детектив навмисно та безпідставно створив для великої аудиторії та в цілому суспільства заздалегідь негативне враження та сприйняття обвинуваченого, як такого, вина якого не підлягає жодному сумніву», - йдеться у заяві про встановлення порушення презумпції невинуватості.

Нижче – скриншот з ухвали суду:

Від редакції: підставою для звернення до суду стали оприлюднені 22 вересня 2023 року: подкаст NV «Справа нардепа Кузьміних. Як грабують лікарні», відео на YouTube, яке станом на 31 січня мало 5,1 тис. переглядів, публікація в Telagram-каналі НАБУ (див. скриншот).


Прокурор проти задоволення заяви заперечив і просив відмовити у її задоволенні, зазначивши, що чинним КПК України не передбачено постановлення судом окремих ухвал. На думку прокурора, в межах ефіру детектив НАБУ не допускав висловлювань щодо народного депутата як про винувату особу, висловлювання журналіста мали не ствердну форму оціночних суджень. Детектив озвучив лише версію сторони обвинувачення, викладену в обвинувальному акті, який попередньо був оголошений у відкритому судовому засіданні. Порушення фундаментальних прав обвинуваченого в даному випадку відсутні.

Але суд визначив, що під час ефіру детективом НАБУ була порушена презумпція невинуватості, закріплена у п. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ч. 1 ст. 62 Конституції України та ст. 17 КПК України.

Нижче – скриншоти з ухвали суду:

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 28 січня 2022 року детективи НАБУ затримали народного депутата від Житомирської області Сергія Кузьміних під час передачі значної суми грошей: нардепа затримали з хабарем у 558 тис. грн, які він отримав за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області. 31 січня генпрокурор Ірина Веденіктова повідомила про підписання підозри народному депутату Сергію Кузьміних, який підозрюється у скоєнні злочину з використанням своїх службових повноважень і впливу. 4 лютого Сергій Кузьміних вперше прокоментував подію, а його адвокат Лариса Криворучко зауважила, що «політична складова кримінальної справи очевидна».

23 вересня 2022 року НАБУ і САП скерували до суду справу стосовно народного депутата Сергія Кузьміних за обвинуваченням в одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди: його дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом). У березні 2023 року Захисники народного депутата від Житомирської області Сергія Кузьміних подали клопотання про закриття кримінального провадження, але Вищий антикорупційний суд відмовив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кузьміних суд НАБУ нардеп презумпція невинуватості подкаст направомірна вигода зловживання впливом NV 
Матеріали по темі