Здоров'я

У житомирському онкодиспансері почали монтувати лінійний прискорювач, запустити його планують в травні

6 February 2024, 13:02

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті у світ. Яка ситуація з онкологічними захворюваннями на Житомирщині 6 лютого розповів директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

«У нас на обліку станом на 1 січня 2024 року стоїть 35 546 онкохворих. Щорічно кількість хворих збільшується на обліку десь на 3%. За 10 років десь 30% збільшилась кількість. Це показник не те, що погана ситуація, а навпаки – це показує те, що хворі лікуються, тривалість життя збільшується, і в принципі кількість хворих лишається більшою, менше вмирає. Торік (ред. 2023 році) виявлення хворих на рак у нас один з найбільших показників за п'ять років – це понад 4 000 хворих виявлено, на 14% більше ніж попередній (ред. 2022 рік). Я вважаю, що це теж позитивно, тому що люди почали звертатися, адже, наприклад у 2020 році, коли був коронавірус, у нас було всього 3000 хворих. на обліку первинних. Щодо смертності від раку в області за минулий рік є такі показники з 128,5 на 100 000 населення померло 1 500 хворих за рік. Найбільша смертність від раку простати, рак легень, рак молочної залози звичайно велика смертність», – говорить директор КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Ігор Сабадаш.

Рак – це не вирок, тим паче якщо вчасно звернутися з допомогою, наголошує директор онкодиспансеру та розповідає, що в закладі роблять для покращення послуг з діагностики та лікування.

«У нас з минулого року запрацював новий комп'ютерний томограф, ми реконструювали бункер і зараз проводиться монтаж нового сучасного лінійного прискорювача. Місяць триватиме монтаж. Потім випробування даного апарата буде, далі обстеження бункера на захист від впливу дано апарату проводиться. Далі всі ці обстеження ми подаємо на Державний комітет ядерного регулювання, щоб нам надали ліцензію дозвіл на використання даного апарату, це орієнтовно два місяці. Гадаю, що через три місяці ми будемо намагатися його запустити. За період, коли вже буде встановлений апарат, ми будемо вчити спеціалістів. Будуть приїжджати спеціалісти, ціла програма розроблена, і медичні фізики, і радіологи лікарі, і інший середній персонал. Думаю, що в травні, дай Боже, щоб все нормально було, щоб нам вдалося його запустити. Що стосується планів, то в цьому році плануємо побудувати лікувально-діагностичний корпус, де буде бункер ще один для лінійного прискорювача, адже повинно бути два лінійних прискорювачі на область, також для МРТ приміщення окреме, адже на рівні Міністерства охорони здоров'я нам в цьому році виділяють апарат МРТ для онкодиспансеру», – розповідає директор КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Ігор Сабадаш.

Нагадаємо, на початку вересня 2023 року Житомирський обласний онкологічний диспансер готувався отримати лінійний прискорювач. Директор КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Ігор Сабадаш розповідав, що на території будували бункер за усіма необхідними нормами, його орієнтовна вартість складала близько 10 млн грн. Також була проведений тендер на закупівлю апарату за 75 млн грн. Його брали шляхом розтермінування на 3 роки.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня пресслужба Житомирського обласного онкологічного диспансеру повідомляла про те, що пацієнти, у яких діагностували важке захворювання, можуть отримати безкоштовну паліативну допомогу, яка спрямована на підвищення якості останнього періоду їхнього життя. У Житомирській області у відділеннях закладів охорони здоров’я станом на 01 січня 2023 року функціонує 113 паліативних ліжок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкодиспансер лінійний прискорювач бункер Сабадаш онкологія рак 
Матеріали по темі