Влада

Верховна рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроект про посилення мобілізації

7 February 2024, 14:09

Верховна рада 7 лютого 2024 року підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію (№10449), «за» проголосували 243 народні депутати.

Про це повідомляє нардеп Ярослав Железняка з фракції «Голос», підкресливши, що він за проєкт закону не голосував.

«Законопроєкт прийнято без пропозицій Комітету. Далі внесення правок 14 днів до 21 лютого і далі друге читання. Тобто найбільш ймовірно буде прийнято законопроєкт в цілому в останній тиждень лютого (22-24.02), підписаний на початку березня і вступить в силу через місяць, тобто у квітні», - пояснює народний депутат.

Голосування по фракціях: «Слуга народу» − 178, «Європейська солідарність» − 0, «Батьківщина» − 0, «Платформа за життя та мир» − 17, «За майбутнє» − 7, «Голос» − 3, «Довіра» − 18, «Відновлення України» − 12, позафракційні − 8.

Народна депутатка Ірина Геращенко з фракції «Європейська Солідарність» виклала основні моменти нового законопроєкту:

запровадження звання «рекрут» для осіб, призваних за мобілізацією на час підготовки у навчальних військових частинах;

скасування поняття «обмежено придатний» і визначення осіб як придатних, непридатних чи тимчасово не придатних з переоглядом через 6-12 місяців:

скорочення та уточнення переліку санкцій за невиконання обов'язків військовозобов'язаного;

обмеження права на консульську допомогу за кордоном лише за наявності військово-облікового документа:

обов'язкове створення громадянами електронного кабінету та оновлення в ньому військово-облікових даних, туди ж передбачена можливість надсилання вимоги про явку в ТЦК;

громадяни України, що перебувають на військовому обліку, зобов'язані уточнити свої контактні дані та інші військово-облікові дані протягом 60 днів.

Нагадаємо, у парламенті 25 грудня минулого року був зареєстрований законопроєкт Кабміну про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, але 11 січня 2024 року зазначений законопроєкт був відкликаний з Верховної ради для доопрацювання.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 6 лютого 2024 року затвердила укази президента Володимира Зеленського про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт мобілізація ЗСУ КМУ 
Матеріали по темі