Події

До злочину ретельно готувались 2-3 місяці: у ГУНП розповіли про розкриття резонансних справ у Житомирській області

9 February 2024, 11:32

Начальник ГУНП у Житомирській області Олег Трачук на брифінгу 8 лютого розповів про розкриття резонансних справ у Житомирській області. З-поміж них – про розшук вбивці учасника АТО, яке сталось у 2015 році, та справу про грабунок «валютників».

«На початку цього року було розкрите резонансне вбивство, яке було вчинене у 2015 році. Це вбивство учасника АТО, яке було вчинене членами однієї зі злочинних організацій, яку ми, спільно з колегами з Управління стратегічних розслідувань, Служби безпеки України, за процесуального керівництва прокуратури, реалізували у місті Коростишів. Разом з тим, минулого року ми розкрили 4 вбивства минулих років – одне з них також 2015 року, подвійне вбивство 2017 року і вбивство у 2019 році, які були вчинені різними людьми. А подвійне вбивство, там було вбивство і замах на вбивство, здається, дівчина 17 років вижила. Було дві дівчини, яких хотіли вбити, але одна вижила», - розповів Трачук.

Детальніше Олег Трачук розповів про те, як розкривали справу про грабунки «валютників». До цих злочинів зловмисники ретельно готувалися 2-3 місяці.


«Разом з тим наша команда розкрила низку резонансних розбоїв на «валютників», які вчинялись на території Житомирської області у 2017, 2018, 2020 роках. Це була злочинна група жителів Хмельницької області, спочатку вони підбирали собі «об’єкт» вчинення правопорушення, тобто людей, які займаються обміном валюти, слідкували за ними певний час, вираховували їхні маршрути, розробляти свої маршрути та шляхи відходу, транспорт, на якому вони будуть рухатись, транспорт, на якому вони будуть вчиняти злочини. Тобто підготовка до цих злочинів була дуже ретельною і могла тривати 2-3 місяці. Наприклад, вони вибрали «об’єкт», після того підробили посвідчення водія, поїхали в іншу частину України, там оселилися в готелі за цим підробленим посвідченням водія. З нового телефону та новою (ред.sim-карткою) карткою зателефонували за оголошенням, купили нерозмитнений транспортний засіб на польських чи литовських номерах, почепили до нього зовсім інші номери, перегнали його в іншу частину України, обклеїли білою плівкою. Авто тримали в гаражах, до яких приїздили не на своїх машинах. Тож їхня підготовка була дуже ретельною і через це їх так довго не могли вирахувати. Однак, завдяки нашій команді, в першу чергу, команді Вадима Леонідовича (ред. Жмурко Вадим – заступник начальника ГУНП в Житомирській області, начальник кримінальної поліції), це оперативники, ці особи були вирахувані й затримані. Разом з тим, розкрили низку злочинів, які вони вчинили не лише на території Житомирської області», - розповів Олег Трачук.

Нагадаємо, 15 січня поліцейські повідомили, що встановили причетність одного з рекетирів, які вибивали вигадані борги з жителів Коростишева, до жорсткого вбивства учасника АТО.

16 серпня 2023 року в Житомирській області затримали банду із 8 рекетирів, які «вибивали» сотні тисяч гривень з військового, погрожували його вагітній дружині та неодноразово викрадали людей і відвозили до катівень у Коростишеві. Зазначалося, що поки вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників банди. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2023 року до суду передали справу щодо злочинної групи розбійників, які вчиняли напади на валютників. Зокрема, два роки тому на трасі у Житомирській області напали на водія та відібрав понад 1,5 млн грн.

19 травня 2021 року на трасі Новоград-Волинський – Баранівка, поблизу повороту на село Климентіївка, троє в балаклавах напали на водія легковика, 57-річного жителя Рівненщини, і забрали сумку з грошима.

7 листопада 2022 року в поліції інформували, що 31-річному організатору розбою, жителю Хмельниччини, який разом зі спільниками на трасі у Житомирській області напав на водія та відібрав понад 1,5 млн грн, оголосили про підозру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство розкриття Трачук ГУНП брифінг валютник АТО банда угрупування справа розслідування  
Матеріали по темі