Події

Не держава, а «корпорація»: у Житомирі викрили містянку та жителя передмістя, які звинувачували Україну у геноциді власного народу

12 February 2024, 11:02

СБУ в Житомирі викрила прихильників фейкового «народовладдя»: звинувачували Україну у геноциді власного народу.

Про це 12 лютого повідомляє Управління СБ України в Житомирській області.

«Співробітники Служби безпеки викрили активістів місцевого осередку псевдонародовладдя на запереченні збройної агресії рф проти України. Натомість вони стверджували, що в нашій державі триває внутрішній громадянський конфлікт. За даними досудовим розслідуванням, 43-річна житомирянка та 55-річний житель передмістя обласного центру «несли в маси» токсичні для України і вигідні для держави-агресора наративи. Сповідуючи псевдовчення про т.зв. «народовладдя», підозрювані вважають Україну не державою, а «корпорацією», та не визнають її жодних діючих органів центральної та місцевої влади», - йдеться в повідомленні.

За матеріалами слідства, зловмисники організовували «семінар» для декількох десятків своїх потенційних однодумців.

На цьому зібранні житомирянка публічно переконувала аудиторію, що саме наша країна зацікавлена у триваючій війні, яка, з її слів, є громадянською, а не міждержавною.

Зловмисниця стверджувала присутнім, що Україна криваво знищує власний народ та створює для своїх громадян умови для проживання, несумісні з життям.

Крім того, військовослужбовців Збройних Сил Україна вона називала «найманцями», «злочинцями приватної армії» та «вбивцями співгромадян».

«Ідейний напарник» фігурантки зробив відеозапис її виступу та виклав на власному YouTube-каналі.

Наразі на підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили зловмисникам про підозру за ст.436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Досудове розслідування у межах кримінальних проваджень триває.

Документування проводили оперативники та слідчі СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури уточнюють, що такий «семінар однодумців» житомирянка організувала у січні 2023 року через соцмережу у приміщенні бібліотеки.

«Вважаючи присутніх у залі своїми однодумцями, прихильниця російської ідеології виступила із промовою і сповістила, що у нас війни немає. Вона заперечила збройну агресію рф проти України, назвавши її внутрішнім збройним конфліктом, «спецоперацією».

Підозрювана зневажливо висловлювалася про військовослужбовців ЗСУ, стверджувала, що вони не захищають суверенітет держави, а завойовують територію.

Крім цього, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки назвала незаконними, бо, на її думку, вони займаються формуванням «приватної армії». З глибокою ностальгією згадувала СРСР та переконувала присутніх, що всі, хто сьогодні дає присягу українському народу – зрадники.

Такі погляди «лекторки» цілком розділив та схвалив житель приміського селища, який був присутній на зібранні у бібліотеці. Він зробив відеозапис виступу і розмістив на своєму відеохостингу, який має значну кількість підписників. Таким чином, виготовив та публічно поширив широкій аудиторії матеріали про заперечення збройної агресії рф проти України», - додають у прокуратурі.

Зазначається, що наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи – цілодобовий домашній арешт.

Нагадаємо, наприкінці січня 2024 року на Житомирщині співробітники Служби безпеки викрили чергового інтернет-агітатора, який поширював у соціальній мережі антиукраїнські фейки та виправдовував збройну агресію рф. Зловмисником виявився 59-річний мешканець невеличкого села Звягельського району. Слідство встановило, що фігурант підтримував тісні контакти з родичами, які проживають у тимчасово окупованому Криму, отримали російське громадянство та нині підтримують окупацію півострова і Сходу України. Ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну зловмисник часто відвідував родичів у Криму, де його проросійські погляди тільки посилювалися. Ворожий прихильник активно поширював антиукраїнський контент на власній сторінці у забороненій соціальній мережі «Однокласники».

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці серпня 2023 року у Житомирі викрили викладачку ліцею на запереченні збройної агресії рф. Жінка переконувала колег, що українські військові самі бомблять свою інфраструктуру. На підставі задокументованих фактів слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру у виправдовуванні та запереченні збройної агресії рф проти України, тобто у вчиненні правопорушення за ч.1 ст.436-2 Кримінального кодексу України. На початку січня 2024 року прокурор Житомирської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно житомирянки, викладачки ліцею, за фактом виправдовування збройної агресії рф проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ агітація колаборант глорифікація прокуратура 
Матеріали по темі