Суспільство

З 15 лютого почне діяти заборона на вилов щуки на період нересту

12 February 2024, 13:52

З 15 лютого розпочинається нерестова заборона на вилов щуки.

Про це 12 лютого інформує Державне агентство меліорації та рибного господарства України.

«Щука – бажаний улов для багатьох рибалок-любителів. Та невдовзі рибалкам доведеться зробити перерву, необхідну для успішного відновлення популяцій цього цінного виду прісноводних хижаків. З 15 лютого, відповідно до Правил любительського рибальства, у всіх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) встановлюється заборона на добування (вилов) щуки на період нересту, яка діятиме до 31 березня», - йдеться в повідомленні.

Ця заборона обумовлена фізіологічними особливостями зазначеного виду. Адже щука – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами більшості інших видів.

«З метою захисту плідників у переднерестовий та нерестовий періоди, термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності», - інформують у Державному агентстві меліорації та рибного господарства України.


Фото: Державне агентство меліорації та рибного господарства України у facebook.

Нагадаємо, з 1 грудня 2023 по 30 червня 2024 року встановлюється заборона на вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області. За порушення заборони передбачені штрафи.

З 1 листопада у деяких водоймах Житомирської області почала діяти заборона на вилов риби у зимувальних ямах. У переважній кількості областей вона триватиме до початку весняно-літньої нерестової заборони, в деяких – до закінчення зимового періоду.

27 жовтня 2023 року Житомирський рибоохоронний патруль видав наказ у якому зазначено водойми та місця, де з листопада вводиться заборона на вилов риби.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка затверджує розмір такси для обчислення розміру шкоди, завданої незаконним виловом риби.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: щука нерест заборона Держагенство рибгосп риба меліорація вилов. риболовля  
Матеріали по темі