Події

Держреєстраторка з Житомирського району переоформила на товариство 140 га землі, які належать іншому підприємству: збитки – понад 3 млн грн

13 February 2024, 15:25

Нині поліцейські розслідують кримінальне провадження щодо незаконної перереєстрації про право оренди земельних ділянок в одній з громад Житомирського району. Встановлено, що 34-річна жінка внесла завідомо неправдиві відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Про це 13 лютого повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що фігурантка провадження перебувала на посаді начальника відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень місцевої сільської ради. Тож вона мала відповідні повноваження та доступ до Держреєстру. У серпні 2022 року жінка, перебуваючи з місцем свого проживання, здійснила несанкціоновану зміну інформації в автоматизованій системі. У результаті в Держреєстрі з’явились відомості про право оренди земельних ділянок товариством, яке насправді не мало жодних законних підстав для цього. Встановлено, що все це реєстраторка зробила, усвідомлюючи незаконність таких дій та вступивши у змову з іншою особою», - йдеться в повідомленні.

Унаслідок таких оборудок, вчинених всупереч вимогам чинного законодавства, було спричинено шкоду товариству, що насправді було орендатором земель площею майже 140 га, на майже 3,3 мільйона гривень.

Відтак днями слідчі відділення поліції №4 (Хорошів) Житомирського райуправління повідомили жінці про підозру у проведенні несанкціонованої зміни інформації, яка обробляється в автоматизованих системах, вчиненої особою, яка має право доступу до неї, за попередньою змовою групою осіб, що заподіяли значну шкоду (ч. 3 ст. 362 КК України). Процесуальне керівництво здійснює Хорошівський відділ Коростишівської окружної прокуратури.

Відповідно до чинного законодавства такі дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Крім того, триває встановлення інших причетних до протиправних дій осіб та їх ролі у незаконних оборудках з землею.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2023 року у Житомирській області викрили бізнесменів і держреєстратора, які заволоділи майном фабрики і банківської установи на 100 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: відмивання привласнення заволодіння підробка держреєстратор держреєстраторка право власності 
Матеріали по темі