Влада

До суду передали справу житомирянки, яку обвинувачують у шахрайстві на майже 830 тис. грн під час ремонту укриттів ліцеїв

15 February 2024, 13:14

Ювенальний прокурор Звягельської окружної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно уповноваженої особи приватного підприємця за фактом заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайства) в особливо великих розмірах та у складанні і видачі завідомо підроблених офіційних документів (ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 358 КК України).

Про це 15 лютого повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За даними слідства, зловживання з бюджетними коштами скоєні восени 2022 року під час ремонту протирадіаційних укриттів двох ліцеїв у Звягельському районі. Для цього з бюджету було виділено понад 5 млн грн. Підприємець, який зобов’язався відремонтувати сховища, укладення договорів та інших необхідних офіційних документів із замовником доручив уповноваженій особі. Проте представниця, яка діяла за нотаріально завіреним дорученням, вчинила шахрайство. Вона внесла до офіційних документів недостовірні відомості щодо об’єму виконаних робіт, розміру нарахованої найманим працівникам зарплати та єдиного соціального внеску. Унаслідок таких протиправних дій обвинувачена заволоділа бюджетними коштами на понад 800 тис. грн», - йдеться у повідомленні.

Наразі прокурором заявлено цивільний позов про стягнення з особи заподіяної шкоди у повному обсязі. Крім цього, за клопотанням прокурора, накладено арешт на майно фігурантки (автомобіль та квартиру) загальною вартістю понад 1,7 млн грн. Досудове розслідування проводив Звягельський райвідділ поліції.

В поліції Житомирської області поінформували, що слідчі Звягельського районного відділу поліції зібрали докази причетності 49-річної житомирянки до підробки офіційних документів та шахрайства під час ремонтних робіт у протирадіаційних укриттях закладів освіти, що розташовані у районі.

«Встановлено, що жінка була офіційним представником житомирського підприємця, який здійснює послуги з будівництва та ремонту. Тож у жовтні та листопаді 2022 року вона уклала договори та додаткові угоди з однією з сільрад Звягельщини про поточний ремонт укриттів двох ліцеїв. Загальна сума склала понад п’ять мільйонів гривень. Під час проведення робіт жінка надавала до сільської ради відповідні документи, у тому числі й про їх вартість. Однак вона свідомо внесла в акти приймання виконаних будівельних робіт недостовірні відомості про розмір нарахованого єдиного соціального внеску (ЄСВ) на заробітну плату найманих працівників. Тож завищений розмір витрат на заробітну плату та відповідну їй суму ЄСВ склав понад 775 тисяч гривень. Крім того, жінка вносила завідомо неправдиві відомості й в акти виконаних робіт по об’єктах з ремонту. Серед іншого, завищувала кількість використаних матеріалів, а подекуди вказувала такі, що взагалі не використовувалися на будівництві. Її оборудки призвели до завищення вартості виконаних робіт ще на кілька десятків тисяч гривень», - зазначається у повідомленні.

Отриманими незаконними прибутками у сумі майже 830 тисяч гривень жінка розпорядилась на власний розсуд. В поліції нагадують, що влітку 2023 року слідчі оголосили фігурантці про підозру у вчиненні злочинів: на той час мова йшла про привласнення 141 тис. грн.

Від редакції: Кілька днів тому до Новоград-Волинського міськрайонного суду надійшла від Звягельської окружної прокуратури справа про шахрайство, де потерпілим є Чижівська сільська рада Звягельського району, а обвинуваченою – Самсонюк Ірина Борисівна.

За даними аналітичного порталу YouControl, Чижівська сільська рада в жовтні-листопаді 2022 року уклала з житомирським ФОП Охрімчук Руслан Миколайович чотири договори на поточний ремонт укриттів у Чижівському та Рихальському ліцеях на загальну суму 5,5 млн грн.

Скриншот з YouControl

Як повідомляв Житомир.info, управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Коростенської міської ради 4 грудня 2023 року за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Тетерів-Будпроект», яке належить Самсонюк Ірині Борисівні, про будівництво шкільного укриття вартістю 34,44 млн грн з коштовними бетоном і сталлю, дешевші пропозиції відхилили.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: привласнення розтрата шахрайство укриття ремонт прокуратура поліція суд заволодіння тендер Чижівська сільрада  
Матеріали по темі