Місто

Довга дорога до перейменування парку на «Шодуарівський»: Житомирська міськрада оприлюднила проєкт рішення сесії

16 February 2024, 09:26

На сесії міської ради винесуть питання про перейменування парку імені Ю.О.Гагаріна на Шодуарівський та надання назви новому скверу на проспекті Миру.

Відповідні проєкти рішень сесії 15 лютого 2024 року оприлюднили на сайті Житомирської міської ради.

У проєкті рішення про перейменування парку згадуються ініціатори перейменування та результати нещодавнього громадського обговорення.

«Розглянувши звернення ГО «Архео», враховуючи рішення виконкому Житомирської ради депутатів трудящих від 09.05.1961 «Про присвоєння ім’я Ю. О. Гагаріна міському парку культури і відпочинку» (протокол № 9), на підставі рекомендацій постійної комісії з соціально-гуманітарних питань (протокол № 4 від 13.01.2021), міської комісії з топоніміки (протокол №3 від 2023), інформаційної довідки КЗ «Житомирський краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради (від 27.04.2021 №84), відповідно до результатів проведеного громадського обговорення у формі електронної консультації (звіт від 19.01.2023), міська рада вирішила перейменувати «Міський парк культури і відпочинку ім. Ю. О. Гагаріна» в м. Житомирі та надати йому назву «Шодуарівський парк». Звернутись до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо виконання наказу від 07.09.2021 № 716 «Про занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» та подальшого перейменування пам’ятки архітектури місцевого значення «Парк ім. Ю. Гагаріна» (охоронний номер 4449-Жт) на «Шодуарівський парк», - йдеться у проєкті рішення.

Нагадаємо, у грудні 2015 року житомиряни підтримали петицію щодо перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк. Вже в середині січня 2016 року влада міста збиралася провести громадське обговорення щодо увічнення пам’яті барона Шодуара в Житомирі. На початку лютого 2016 року тимчасова депутатська комісія проголосувала за перейменування житомирського парку. 1 липня 2016 року на сайті Житомирської ради оприлюднили проєкт рішення сесії про перейменування парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна. Питання планували розглянути на сесії міської ради 30 листопада 2016 року, але під час затвердження порядку денного його зняли з розгляду.

В жовтні 2022 року під час засідання міська комісія з топоніміки розглядала звернення щодо встановлення назви «Шодуарівський парк» замість парку імені Гагаріна, зазначалося, що мова йде не про перейменування парку, а про встановлення назви як топонімічного об'єкта. 28 вересня 2023 року директор комунального підприємства «Парк» Сергій Бондар повідомив, що з арки в парку зняли барельєф Гагаріна та літери під ним, бо готуються до перейменування.

У проєкті рішення сесії щодо назви скверу на проспекті Миру, 9 згадується звернення депутатки міської ради Тетяни Онопрієнко.

«Розглянувши звернення депутата Житомирської міської ради Онопрієнко Т. М. щодо надання назви скверу за адресою: м. Житомир, просп. Миру, 9, на підставі рекомендації міської комісії з топоніміки (протокол №3 від 2023), відповідно до результатів проведеного громадського обговорення у формі електронної консультації (звіт від 19.01.2023), міська рада вирішила надати скверу за адресою: м. Житомир, просп. Миру, 9 назву «Незламних житомирян», - зазначається у проєкті рішення.

Нагадаємо, 23 листопада 2021 року управління капітального будівництва підписало договір з ТОВ «Будівельно-Торгівельна компанія Світ Будінвест» на реконструкцію території з облаштуванням скверу за адресою проспект Миру, 9 за 3 млн 150 тис. грн: роботи мали завершити до 31 березня 2022 року, але дію договору продовжили до 31 грудня 2022 року. Також на локації мали встановити дитячий майданчик: КП «Зеленбуд» 23 жовтня 2021 року уклало договір з фірмою з м.Вугледар Донецької області на закупівлю 10 елементів майбутнього майданчика за 342 тис. грн. В травні 2023 року у сквері були встановлені лише чотири елементи майданчика, а комісія з топоніміки розглядала звернення мешканці багатоповерхівки на проспекті Миру, 9, які хочуть, аби сквер біля їхнього будинку мав назву «Сквер незламних житомирян».

Як повідомляв Житомир.info, 3 листопада 2023 року комісія з топоніміки розглянула питання про надання нової назви житомирському парку і встановлення пам’ятної дошки барону де Шодуару і про винесення на громадське обговорення двох варіантів назви для нового скверу на проспекті Миру в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада перейменування парк Шодуар сквер проспект Миру  
Матеріали по темі