Влада

Президент підписав закон про легалізацію медичного канабісу в Україні

16 February 2024, 10:46

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis)» № 3528-IX. Закон набуває чинності 16 лютого та буде введений в дію через шість місяців.

Про це 16 лютого повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

«Відтепер КМУ, Міністерство охорони здоров’я, інші міністерства та центральні органи виконавчої влади, мають три місяці, щоби привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом. Міністерство активно працює над їхньою розробкою, щоб на момент введення в дію Закону для всіх учасників ринку були встановлені чіткі, прозорі та зрозумілі правила роботи, а лікарські засоби на основі медичного канабісу швидше потрапили до пацієнтів», - йдеться в повідомленні.

Закон передбачає, що кожна рослина, партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції, пакування лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором. Дані вноситимуться до спеціально створеної єдиної електронної системи обліку.

Відпуск лікарських засобів на основі медичного канабісу буде можливий виключно за електронним рецептом лікаря відповідно до медичних показань.

Використання рослин роду коноплі (Cannabis) в інших, крім медичних і промислових цілей, наукової та науково-технічної діяльності, залишається під забороною.

Ліки на основі медичного канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах Америки.

Нагадаємо, 22 грудня 2023 року ми розповідали, що за законопроєкт у другому читанні та в цілому проголосували 248 депутатів. Усі шість мажоритарників від Житомирської області були «за».

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 13 липня 2023 року в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу підтримали 268 народних депутатів. 10 жовтня на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування депутати розглянули більш ніж 800 правок до проєкту законопроєкту № 7457 та рекомендували ухвалити його «в цілому».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медичний канабіс канабіс легалізація закон президент медична марихуана 7457 Зеленський Cannabis  
Матеріали по темі