Влада

Суд визначив застави посадовцям управління Держпраці у Житомирі та ФОПам по справі про вимагання 0,5 млн грн хабаря

16 February 2024, 15:24

Святошинський районний суд міста Києва обрав запобіжні заходи чотирьом фігурантам справи про вимагання у підприємства 0,5 млн грн хабаря: двом посадовцям управління Держпраці та двом посередникам-підприємцям.

Відповідні ухвали суду станом на 16 лютого оприлюднені в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Всі фігуранти справи отримали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Київському слідчому ізоляторі строком на 60 днів (до 7 квітня 2024 року) з правом внесення застави.

«ТОВ «АКСІОМА-БУД» здійснює будівництво заводу за адресою: Житомирська обл., Хорошівський р-н., с. Рижани, вул. Заводська. В грудні 2023 року більш точні дата та час не встановлені у ОСОБА_7 (начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці) виник злочинний умисел на вимагання та отримання неправомірної вигоди використовуючи надане йому службове становище. Відтак реалізуючи свій злочинний умисел ОСОБА_7 вступив в злочинну змову з начальником управління інспекційної діяльності у Житомирській області ОСОБА_8, та залучивши в якості посередників ОСОБА_9 та ОСОБА_5, та на підставі заяви від ОСОБА_10, про нібито порушення трудового законодавства ТОВ «АКСІОМА-БУД», 05.01.2024 ініціював позапланову перевірку підприємства, направивши відповідний лист № ЦЗ/1/23-ЦА-24 до Державної служби з питань, отримавши погодження на проведення перевірки останній 16.01.2024 видав направлення на проведення позапланового заходу державного нагляду ТОВ «АКСІОМА-БУД» та направив туди підпорядкованих йому працівників», - йдеться у матеріалах суду.

16 січня, в день перевірки, представник ТОВ приїхав до службового кабінету начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці, який розташований в адміністративній будівлі за адресою: м. Житомир, вул. Шевченка, 18-а, де начальник йому повідомив про необхідність «надати неправомірну вигоду в розмірі та умовах, які розповість йому начальник управління інспекційної діяльності у Житомирській області».

Зауважимо, що начальником управління інспекційної діяльності у Житомирській області є Максим Соков, а його дружина Юлія Сокова – донька заступника голови Житомирської облради Володимира Ширми, яка працює заступницею генерального директора з економічних питань в КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради.

Сума неправомірної вигоди для уникнення штрафних санкцій за результатами перевірки була визначена в розмірі 500 тис. грн, а механізм її передачі – придбання будівельних матеріалів у ТОВ «АК Групп-Бетон». Зазначена фірма зареєстрована у Житомирі на вул.Параджанов в січні 2021 року, має статутний капітал 3,2 тис. грн, основний вид діяльності – оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, власник фірми – Крошка Сергій Петрович, директор – Бондарчук Олена Віталіївна.

Далі – скриншоти з ухвали суду:

Щодо розмірів застави, які визначив суд фігурантам справи:

начальнику Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Віталію Подорожньому – 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 757 тис. грн;

начальнику управління інспекційної діяльності у Житомирській області Максиму Сокову – 80 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 242 тис. 240 грн;

посереднику фізичній особі – підприємцю – 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 908 тис. 400 грн;

посереднику фізичній особі – підприємцю – 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 242 тис. 240 грн.

Зазначається, що кримінальне провадження було відкрите 19 січня 2024 року, 8 лютого всім чотирьом фігурантам було оголошено про підозру за ч.3 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Покарання за ч.3 ст.368 КК України – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як повідомляв Житомир.info, 9 лютого 2024 року Генеральна прокуратура та поліція Київської області інформували про те, що керівника і начальника управління одного з міжрегіональних управлінь Держпраці та двох посередників викрили на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди: посадовці створили штучні умови для проведення позапланової перевірки приватного підприємства і повідомили керівнику товариства, що він може уникнути перевірки за пів мільйона гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар Держпраці суд запобіжний захід вимагання Подорожній Соков ФОП застава 
Матеріали по темі