Місто

Чи дійсно в Житомирі планують об’єднати два університети. Коментар ректорки ЖДУ

19 February 2024, 14:42

Вже не перший рік йдуть розмови про об’єднання університетів Житомира, зокрема, в липні 2023 року ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов під час зустрічі з колективом Житомирського медичного інституту говорив про об’єднання трьох університетів в єдиний класичний університет.

В січні 2024 року у Міністерстві освіти і науки озвучили плани об'єднання закладів вищої освіти з метою модернізації мережі, а 13 лютого заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький опублікував інформацію про засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України.

«Це було розширене, стратегічне засідання. Присутні були Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, заступник керівника Офісу президента України Олексій Дніпров та багато інших впливових посадовців. Міністр означив вектор змін і доніс позицію Уряду і Президента щодо бачення розвитку й реформування системи вищої освіти. Ні для кого не секрет, що з нинішніми демографічними та економічними показниками існуюча мережа ЗВО не є оптимальною та ефективною. Найприйнятнішим сценарієм є об’єднання ЗВО, і найлогічніше, щоб самі керівники закладів в регіонах (разом з місцевими адміністраціями) запропонували свої рішення. Як правильно висловився Міністр, в МОН зараз вибір із трьох шляхів: 1) нічого не робити і чекати на повну деградацію системи (не прийнятний варіант), 2) оновлення «знизу» через переговори між ректорами (із залученням колективів, розробкою стратегії оновленого закладу), 3) оптимізація мережі «зверху» через рішення засновника ЗВО – КМУ. Наразі запропоновано йти другим шляхом, але не через «забалакування» проблем, а через рішучі дії на місцях. Міністр не залишив жодного сумніву, що якщо ініціатив відповідно до другого шляху найближчим часом не появиться, прийдеться йти по третьому», - йдеться у повідомленні.

Заступник міністра освіти і науки у своїй доповіді окреслив два головні критерії, що мають впливати на укрупнення закладів, зокрема, у Житомирі варто утримувати не більше двох закладів вищої освіти.

«1. Відповідність кількості населення міста чи області. Наголосив, що у містах, де проживає менше 100 тисяч населення й працює один ЗВО, його слід зберегти (мова йде про Острог, Глухів, Дрогобич, Ізмаїл, Ніжин, Кам’янське тощо). Адже ЗВО тут є практично містоутворюючими закладами. У містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч громадян, варто утримувати не більше двох ЗВО (наприклад, Полтава, Тернопіль, Івано-Франківськ, Чернігів, Луцьк, Житомир, Суми). У містах із кількістю мешканців більш як 350 тисяч може формуватися мережа ЗВО, що передбачає заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв'язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві (світоглядні) або спеціалізовані (напр. музичні) академії. 2. У ЗВО (крім містоутворюючих і спеціалізованих академій) має бути не менше 5 тисяч студентів денної форми навчання. Наша ціль – середня кількість студентів в одному ЗВО України на рівні 10 тис. Зараз у закладах МОН середня кількість – 6648. Є й такі, у яких понад 25 тис. студентів, але усереднена цифра надто низька, що негативно впливає на можливості вибору дисциплін студентами, і розпорошує цінний людський і матеріальний ресурс», - наголосив Михайло Винницький.

Він зауважив, що приєднанню має передувати аналіз стану конкретного ЗВО, що включатиме результати фінансування за критеріями формули, вивчення стану акредитацій освітніх програм, наявність у місті відповідного партнера ЗВО.

Фото з Facebook Михайла Винницького

За кілька днів, 16 лютого, ректор Поліського національного університету Олег Скидан в коментарі «Суспільне.Житомир» заявив про початок процесу об’єднання ПНУ та Житомирського державного університету імені Івана Франка.

19 лютого Житомир.info отримав коментар ректорки ЖДУ Галини Киричук, яка заперечила інформацію про об’єднання двох університетів в один.

«Ухваленого рішення немає, жодного проєкту документа у Міністерстві освіти і науки немає, жодного офіційного рішення Уряду немає. У нас немає бажання об’єднатися. Про об’єднання закладів вищої освіти на території Житомирської області говорять ще з 2007 року, тоді при обласній державній адміністрації була створена комісія щодо модернізації і реформування вищої освіти, тоді головою ОДА був Сергій Рижук. На сьогодні в Міністерстві освіти і науки дійсно розробляються певні критерії модернізації закладів вищої освіти, це пов’язано з демографічною ситуацією, з повномасштабною війною і з міграційними процесами. Однак, на сьогодні жодного нормативного документа ні в МОН, ні в Уряді ще немає, поки що по нашій області рішення немає», - сказала Галина Киричук.

Вона також зауважила, що по одному з критеріїв Міносвіти у ЗВО має бути не менше 5 тисяч студентів денної форми навчання, а в ЖДУ їх майже 5 тисяч.

«Якщо говорити про контингент денної форми навчання, про який говорить міністерство, то станом на 1 жовтня минулого року за трьома освітніми ступенями – бакалавр, магістр і PhD (доктор філософії) – ми мали 4 986 студентів денної форми навчання. Кількість студентів заочної форми у нас дуже не значна – 835 студентів. Щодо критерію, який стосується акредитаційних процесів, то на сьогодні наш університет пройшов 78 процесів акредитації по новій системі в Національному агентстві забезпечення якості освіти. Жодної відмови по жодній освітній програмі ми не маємо. Якщо говорити про посилення класичних закладів, то Житомирський державний університет імені Івана Франка отримав статус класичного університету у 2004 році, значно раніше за наших колег. Якщо говорити про критерії для формули фінансування, яка була введена у 2019 році, то ми потихеньку піднімаємося – маємо приріст у 2020 і у 2021 році. Одним з показників цієї формули є працевлаштування випускників, то в рейтингу з працевлаштування за 2020 рік, який був оприлюднений Мінсоцполітики і Пенсійним фондом, ЖДУ – на четвертому місці в Україні», - наголосила Галина Киричук.

Запитали й про те, чи звертався ректор Поліського університету щодо обговорення об’єднання закладів.

«Такі обговорення періодично відбуваються, але для того, щоб вести переговори, будувати модель майбутнього закладу, потрібно мати певне рішення. Можливо, голова ради ректорів Житомирської області (Віктор Євдокимов, ректор «Житомирської політехніки») зробить нараду, де ми зможемо про це поговорити, поки що такої наради не було», - зауважила ректорка ЖДУ.

Фото з сайту ОДА

Нагадаємо, у 2023 році за кількістю заяв абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, три університети Житомира посіли такі місця: 30 місце – Державний університет «Житомирська політехніка» (5545 заяв); 61 місце – Житомирський державний університет імені Івана Франка (3377 заяв); 66 місце – Поліський національний університет (2994 заяви). Які спеціальності в цих закладах були найпопулярніші та на які були найвищі конкурсні бали – читайте тут. Про зарплати ректорів трьох університетів Житомирі у перший рік повномасштабного російського вторгнення читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, під час візиту до Житомира в жовтні 2023 року заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький запевняв, що об’єднувати місцеві університети не планують.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет ректор ЖДУ Киричук ПНУ Скидан МОН Винницький  
Матеріали по темі