Події

Рівненського адвоката викрили на земельному шахрайстві у Житомирській області: орендував у «мертвих душ» понад 300 га

22 February 2024, 09:20

На Житомирщині співробітники Служби безпеки викрили адвоката, який організував незаконний механізм «оренди» юридично неуспадкованих земельних ділянок: фігурант підписував договори оренди з «мертвими душами», тобто з власниками земельних ділянок, які померли.

Про це 21 лютого повідомляє управління СБУ у Житомирській області.

«Мова йде про понад 315 гектарів землі, вартістю права оренди 12,5 млн грн. Досудовим розслідуванням встановлено, що організував механізм рівненський адвокат, який мешкає у Малині. Маючи доступ до відповідних баз даних та реєстрів, зловмисник «вирахував» 170 неуспадкованих земельних ділянок, які знаходяться на території Малинської громади. Для проведення оборудки він придбав столичну комерційну структуру та оформив фіктивні договори оренди земельних ділянок на 45 років. При цьому двосторонні договори були підписані «мертвими душами», з одного боку, та попередньою директоркою київської фірми, з іншого, а належні орендні виплати не були передбачені взагалі. Дату «підписання» договорів адвокат визначав виходячи із дати смерті власника землі. Крім того, зловмисник залучив до схеми державного реєстратора однієї з сільських рад Житомирського району, який належним чином здійснив державну реєстрацію права оренди. Отримані таким чином сотні гектарів землі адвокат здавав у суборенду – місцевим фермерським господарствам – за гроші», - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці провели санкціоновані слідчі дії за місцями проживання фігурантів справи, їх роботи та за місцем реєстрації фірми-учасниці оборудки. Під час обшуків вилучили комп’ютерну техніку із первинною фінансово-господарською документацією, у тому числі – договорами оренди землі.

На підставі зібраних СБУ доказів адвокату повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч.4 ст.190 (шахрайство), ч.1 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч.2 ст.364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми), ч.1 ст.366 (службове підроблення).

Наразі у межах кримінального провадження вирішується питання щодо оголошення підозри його спільнику – державному реєстратору. Досудове розслідування триває.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформує, що керівник Коростенської окружної прокуратури повідомив адвокату про підозру у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах, підробці документів, зловживанні повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки, та легалізації майна, здобутого злочинним шляхом.

«За даними слідства, адвокат з м. Рівне розробив злочинну схему, з метою заволодіння шахрайським способом правом користування землею у Малинській територіальній громаді. Зокрема, він придбав корпоративні права одного з приватних підприємств регіону, та ставши одноосібним власником підприємства, призначив себе директором. Отримавши розпорядчі повноваження, підозрюваний у 2021 році виготовив та підписав від імені колишнього директора підприємства більше 100 договорів оренди земельних ділянок площею 315 га землі терміном на 45 років. При цьому, проставив дату нібито укладення цих угод давно минулими 2004-2017 роками, підробивши також підписи власників земельних ділянок, значна частина яких на час вчинення таких протиправних дій, уже померли. На підставі підроблених документів ділок провів державну реєстрацію договорів, та незаконно зареєстрував за товариством право оренди землі. В подальшому, легалізував свої дії, передавши земельні ділянки в суборенду іншому товариству з метою одержання прибутку. Унаслідок незаконної оборудки територіальна громада та майже пів сотні спадкоємців позбулися права законного користування належними їм земельними ділянками вартістю понад 12 млн грн», - повідомляє прокуратура.

Наразі судом вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді застави на суму 1 млн грн та арешту автомобіля, приватного будинку та корпоративних прав підприємства.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2023 року в Житомирській області викрили схему привласнення 94 га землі, до якої причетні прикордонник-антикорупціонер та голова райсуду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрайство земля зловживання відмивання доходів СБУ прокуратура Малин адвокат оренда спадщина 
Матеріали по темі