Влада

За начальника управління Держпраці у Житомирі внесли 757 тис. грн застави та не змогли відсторонити від посади

22 February 2024, 10:06

Начальник Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці Віталій Подорожній вийшов з Київського слідчого ізолятора під заставу й продовжить працювати.

Святошинський районний суд міста Києва 14 лютого 2024 року розглядав клопотання слідчого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області про відсторонення від посади підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України ((Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

«У ході досудового розслідування є необхідність у відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_4, оскільки є достатньо підстав вважати, що перебування останнього на посаді сприяло вчиненню кримінального правопорушення, а також те, що перебуваючи на посаді підозрюваний знищить, підробить речі та документи які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконно впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження, протиправно перешкоджатиме провадженню іншим чином, а саме: ОСОБА_4 перебуваючи на посаді начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці користуючись налагодженими зв`язками та здобутими знайомствами, може особисто або опосередковано негативно впливати на хід досудового слідства та судового розгляду, через прохання, погрози або іншим шляхом щодо знищення, приховання або спотворення документів, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; перебуваючи на посаді начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці ОСОБА_4 може впливати на працівників, свідків та заявника у даному кримінальному провадженні, з метою тиску на них. Таким чином, повідомлення ОСОБА_4 про підозру у вчиненні корупційного злочину передбаченого ч. 3 ст. 368, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, а також наведені ризики є підставами для відсторонення його від займаної посади», - зазначалося у клопотання слідчого.

Захисник та сам начальник управління заперечували проти задоволення клопотання про відсторонення від посади.

«Захисник ОСОБА_19 в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на необґрунтованість підозри, до матеріалів клопотання не додано достатніх доказів на підтвердження необхідності вжиття такого заходу, не додано акт про неможливість проведення заходу, крім того, існують суттєві розбіжності у даті складання такого акту, даті укладення договору та даті специфікації. Підозрюваний на даний час перебуває у відпустці та не виконує свої посадові обов’язки. Підозрюваний заперечував проти задоволення клопотання та підтримав свого захисника, посилаючись на те, що позаплановий захід проводиться тільки на підставі дозволу Держпраці України та він не міг прийняти таке рішення самостійно», - зазначається в ухвалі суду.

Суддя визнав недостатніми підстави для відсторонення начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці від посади і не задовольнив клопотання слідчого.

Також зазначено, що за Віталія Подорожнього була внесена застава в розмірі 757 тис. грн і він був звільнений з-під варти.

«Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 09.02.2024 до підозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання, та визначено розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов’язків, передбачених КПК України, у розмірі 757 000 грн 00 коп. В разі внесення застави на підозрюваного покладені певні обов’язки. Заставу у визначеному розмірі було внесено, у зв’язку з чим ОСОБА_4 був звільнений з-під варти та наразі та відносно останнього застосовано запобіжний захід у вигляді застави та покладенням обов’язків згідно ст. 194 КПК України», - йдеться в ухвалі суду.

Зазначимо, що 21 лютого Віталій Подорожній подав декларацію за 2023 рік: його тогорічна зарплата становила 406 тис. 469 грн, інших доходів у родини немає, готівка та кошти на банківських рахунках не задекларовані. Віталію Подорожньому з 2010 року належить земельна ділянка в селі Тетерівка Житомирського району площею 100 кв.м та автомобіль ВАЗ-21213 1991 р.в. Родині з 1986 року належить будинок в селі Левків Житомирського району площею 120 кв.м: 25% у Віталія Подорожнього і 75% у його дружини. Крім того, дружині належить земельна ділянка в селі Оліївка Житомирського району площею 600 кв.м та два транспортні засоби: Мотоцикл Lifan LF200-3B і легковий автомобіль Land Rover Discovery 2018 р.в.

Нагадаємо, на початку лютого Святошинський районний суд міста Києва обрав запобіжні заходи чотирьом фігурантам справи про вимагання у підприємства 0,5 млн грн хабаря: двом посадовцям управління Держпраці та двом посередникам-підприємцям – тримання під вартою в Київському слідчому ізоляторі строком на 60 днів (до 7 квітня 2024 року) з правом внесення застави. Деталі справи читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, 9 лютого 2024 року Генеральна прокуратура та поліція Київської області інформували про те, що керівника і начальника управління одного з міжрегіональних управлінь Держпраці та двох посередників викрили на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди: посадовці створили штучні умови для проведення позапланової перевірки приватного підприємства і повідомили керівнику товариства, що він може уникнути перевірки за пів мільйона гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: відсторонення від посади Держпраці суд хабар вимагання Подорожній декларація 
Матеріали по темі