Здоров'я

У житомирській обласній лікарні почали використовувати штучний інтелект для досліджень мозку

28 February 2024, 13:57

У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського почали проводити дослідження мозку із застосуванням штучного інтелекту.

Про це 28 лютого повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

«Штучний інтелект почали застосовувати під час проведення діагностичних досліджень у Житомирській обласній клінічній лікарні. Це вже пʼятий медичний заклад, що адаптував телемедичне рішення «BrainScan», яке Україна отримала як гуманітарну допомогу. Раніше пристрій уже почали застосовувати у Роздільні, Одесі, а також у прифронтовому Краматорську», - йдеться у повідомленні.

Brainscan – це хмарне рішення на основі штучного інтелекту, яке виявляє ураження та патології головного мозку людини. Технологія допомагає лікареві отримати альтернативну думку, щоби запобігти можливим лікарським помилкам, та пришвидшує діагностику, коли час є критичним фактором для життя людини.

Як проходить дослідження?

  • Brainscan інтегрується з системами зберігання радіологічних досліджень у медичному закладі.
  • Після проведення компʼютерної томографії штучний інтелект автоматично аналізує зображення.
  • Алгоритми виявляють потенційні патологічні зміни та підсвічують їх локалізації в головному мозку пацієнта.
  • Лікар отримує детальний звіт від BrainScan у вигляді інфографік, теплових мап та структурованого тексту.
  • Протягом кількох хвилин після обробки знімка лікар уже може прийняти рішення щодо подальшої діагностики та лікування пацієнта на основі отриманих результатів.

За час адаптації рішення з використанням BrainScan було проведено понад 600 діагностик головного мозку.

Проєкт впроваджується Міністерством охорони здоровʼя України за підтримки проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоровʼя в Україні» (LHSS).

Як повідомляв Житомир.info, 19 лютого 2024 року Український центр трансплант-координації інформував, що у житомирській обласній лікарні можна отримати безоплатно комплекс послуг з трансплантації. Від початку поточного року до трансплант-координатора, який знаходиться в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського, звернулося 8 людей, які підписали згоду на посмертне донорство.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня обласна лікарня обллікарня штучний інтелект мозок дослідження 
Матеріали по темі