Здоров'я

Заступник директора департаменту ОДА розповів про неефективне використання кардіовиробів у житомирській обласній лікарні

1 March 2024, 13:45

У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського кількість закуплених кардіовиробів в декілька разів перевищує кількість відповідних операційних втручань.

Про це 1 березня на засіданні комісії з питань бюджету та комунальної власності повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації Віктор Лучків.

«Питання забезпечення медичними виробами. Воно для нас також дуже болюче. Особливо, що стосується забезпечення наших пацієнтів кардіовиробами. За останні роки я цю ситуацію добре знаю, бо раніше з цим були великі проблеми, зараз проблем по кардіовиробах немає. У нас всього достатньо, ми це отримуємо по державних закупівлях, по програмах, які формує в принципі обласна лікарня. Але формуються заявки великі, але оперативні втручання ці не проводяться. І коли підходять терміни використання даного виробу, ми починаємо передавати на наші інститути у Київ тому, що ми їх не можемо використати. В принципі у лікарні є хірургічне відділення, ми повинні ці операції робити. Так, у минулому році ми передали на наші інститути 36 клапанів. Виникає питання: чому пацієнти не оперуються в обласній лікарні, коли в обласній лікарні було проведено тільки 13 оперативних втручань. Чому в минулому році ми передали 60 оксигенаторів на інститути і сьогодні в нас є на складах в запасі 80 оксигенаторів. Це операції досить складні й вони можуть надаватися тут, у нас, безоплатно нашим пацієнтам. Ми передаємо їх в кінці року на інститут», - сказав Віктор Лучків.

Також він порушив питання не використання препаратів, які отримуються за державними програмами.

«Наступне питання – препарати, які отримуються за державними програмами. Наприклад, ми передавали, бо не можемо чомусь використати препарати, які замовлялись фахівцями обласної лікарні, або списуються, або передаються в інші області. За інформацією системи «MedData», було утилізовано лікарських засобів на суму 584 тисячі. Так, лише в грудні 2022 року було приділено Національній серцево-судинній клініці імені Амосова медичних виробів на суму 1,4 млн. Впродовж 2023 року було приділено лікарських медичних виробів на суму 1,5 млн, онкологія – 46, серцево-судинні – на 1,5 млн…», - зазначив заступник директора департаменту охорони здоров'я.

Нагадаємо, 5 жовтня в.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма повідомив, що у Житомирі в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського вперше провели відразу дві електрофізіологічні операції з видалення порушень ритму серця.

Як повідомляв Житомир.info, 9 травня 2023 року в інтерв’ю Житомир.info завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Микола Кушнір розповідав про те, що в Україні 65% людей помирають від захворювань серцево-судинної системи. Щороку в Житомирській області реєструють близько тисячі інфарктів міокарда.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки препарат обласна лікарня обллікарня Лучків кардіовироби кардіо операція облрада 
Матеріали по темі