Влада

На комісії Житомирської облради говорили про зарплати в обласній лікарні й рекомендували звільнити її керівника

1 March 2024, 14:12

Засідання комісії Житомирської обласної ради з питань бюджету та комунальної власності 1 березня 2024 року почалося із заслуховування інформації департаменту охорони здоров’я ОДА щодо стану справ в обласній клінічній лікарні.

В інформації заступник директора департаменту охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації Віктор Лучків згадав і про зарплати та премії керівників закладу.

«Щодо премій, надбавок і всяких доплат – тут взагалі ситуація не зрозуміла. Якщо брати, наприклад, День медичного працівника, то завідуючим відділенням, тій людині, яка стоїть в операційній можливо з ранку до ночі, яка приїжджає можливо серед ночі навіть своїм транспортом, була виплата аж 3 тисячі 800 гривень. Медичному директору – 55 тисяч, головному бухгалтеру – 64 тисячі. Я завжди задавав питання на всіх нарадах: яке має відношення головний бухгалтер, чи бухгалтер, чи економіст в медичній галузі до Дня медичного працівника, коли є окремо День бухгалтера. Тобто в нас виходить це привілейована, які отримують премію до двох свят. Ми дивилися інформацію за 2022 рік – зарплата керівників (обласної лікарні) була в середньому 70 тисяч, а завідуючих відділень – 25 тисяч. Якщо дивитися у 2023 році, то середня зарплата керівництва вже більше 100 тисяч, а у завідуючих відділень і лікарів – приблизно 28 тисяч. Тобто фактично підвищувалися зарплати керівному складу, «наближеним», кому вважали за потрібне, не було рівномірного розподілу», - сказав заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лучків.

Він також повідомив, що його заробітна плата – 35 тисяч в місяць.

«Премій у мене немає, 100 тисяч у мене немає, 35 тисяч в місяць – моя заробітна плата», - наголосив Віктор Лучків.

Голова бюджетної комісії Олександр Дмитрук розповів, що саме він звернувся із запитом до обласної лікарні щодо проведення тендерів та зарплат, отримав дані і підготував таблицю по зарплатах за 2022 рік і 10 місяців 2023 року, «яку всі бачили на Житомир.info і вона розлетілася по всій державі».

«Я таких зарплат не знаю ні в приватному бізнесі, ні в комунальних підприємствах. Ось обрані: медичний директор з медсестринства – 140 тисяч гривень, 131 тис. грн, 134 тис. грн; головний бухгалтер – 156 тис. грн, Матвійчук (зав. відділення кардіохірургії – ред.) – 139 тис. грн, 145 тис. грн, 310 тис. грн, 360 тис. грн; медичний директор Сич – 127 тис. грн, 137 тис. грн; медичний директор Герасимчук – 135 тис. грн, 145 тис. грн; заступник генерального директора з економічних питань – 129 тис. грн, 129 тис. грн, 156 тис. грн. І таких вісім людей, які (отримують такі зарплати) постійно два роки. При цьому 3 тис. 800 грн платиться премія на День медичного працівника і то не всім лікарям, а медсестрам – 700 гривень. Дайте нам відповідь – чого ви так робили як менеджер, нараховуючи такі великі заробітні плати під час війни», - запитував у керівника лікарні голова комісії.

Генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. ім.О.Ф.Гербачевського» Богдан Леськів взявся пояснювати.

«Якщо ви візьмете в середньому за рік, то ця зарплата складатиме 80-90 тисяч гривень. Якщо говорити про Матвійчука, то він один лікар, який додатково, поза межами Національної служби здоров’я, приніс в обласну лікарню 10 мільйонів гривень. Щодо менеджменту, то за 2023 рік обласна клінічна лікарня не отримала, а заробила 525 мільйонів гривень, ми сплатили в бюджет 118 млн грн, ми отримали на 100 млн грн гуманітарної і благодійної допомоги. До речі, 30 млн грн – це дякуючи мені, я привіз комп’ютерний томограф з Європи. По-друге, я підтримую пропозицію – давайте поставимо планку 70 тисяч і все», - сказав Богдан Леськів.

Зрештою комісія вирішила рекомендувати обласній раді звільнити Богдана Леськіва.

«У зв’язку з порушенням Леськівим Богданом Богдановичем підпунктів 8,10 пункту 6 контракту з генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради, а саме: неналежну організацію дотримання прав пацієнтів під час надання медичної допомоги та здійснення медичного обслуговування, а також неефективного використання і збереження закріпленого за підприємством майна, неефективним та нераціональним використанням коштів, що надходять за надання медичних послуг населенню, зокрема – непропорційним та нераціональним використанням коштів на оплату праці працівників КНП. Рекомендувати розірвати контракт з Леськівим Богданом Богдановичем, укладений згідно з рішенням Житомирської міської ради від 18.12.2019 року та звільнити його з посади генерального директора вказаного підприємства 07.03.2024 року (на цей день планують сесію облради – ред.), а у випадку його тимчасової непрацездатності чи перебування у відпустці – з дати, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, або першим робочим днем після закінчення відпустки. Погодити проєкт рішення про звільнення генерального директора комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради Леськіва Богдана Богдановича», - зачитав резолюцію комісії її голова Олександр Дмитрук.

Також комісія ухвалила звернутися:

до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки фактів наявності конфлікту інтересів у діяльності Леськіва під час перебування на посаді генерального директора;

до управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській області щодо проведення ревізії фінансово-господарської діяльності обласної лікарні;

до Національної служби здоров’я України щодо моніторингу договорів про надання медичних послуг.

Таку резолюцію комісії підтримали 11 членів комісії, 1 був проти і 1 не голосував – рішення прийняте.

Нагадаємо, на засіданні бюджетної комісії Житомирської облради заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА розповідав, зокрема, про використання в обласній лікарні кардіовиробів та списання медичних препаратів.

Як повідомляв Житомир.info, В комунальному некомерційному підприємстві «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради у 2023 році середня зарплата керівництва була 48-137 тис. грн, тоді як лікарям на місяць нараховували від 23,5 до 29 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада комісія зарплата лікарня премія обласна лікарня Дмитрук Леськів звільнення Лучків  
Матеріали по темі