Місто

Три приміські громади відмовилися платити за навчання дітей і сказали, щоб Житомир їх не приймав, - голова бюджетної комісії

5 March 2024, 11:08

Після початку повномасштабного вторгнення на компенсацію за дітей в навчальних закладах Житомира наразі є договір тільки з Оліївською ОТГ.

Про це в інтерв’ю Житомир.info, яке опубліковане 3 березня 2024 року, повідомив голова бюджетної комісії Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв.

«Після початку повномасштабного вторгнення на компенсацію за дітей в наших навчальних закладах наразі є договір тільки з Оліївською ОТГ, всі інші – Тетерівська, Станишівська, Глибочицька – взагалі нічого не платять, сказали, що у них є свої школи та садочки і щоб Житомир не приймав їхніх дітей. Фактично тільки Оліївська платить, але не ті суми, які ми їм кажемо: щодо кількості дітей вони з нами погоджується, але платять частково, не в повному об'ємі. Я не бачу проблеми, якщо батьки підуть в ОТГ і скажуть, що їм зручно водити дитину в садочок чи в ліцей Житомира. І ті кошти, які ОТГ маєте закласти в себе на цю дитину в садочку, треба перерахувати в Житомир. Скажу чесно, якби, наприклад, я був головою якоїсь ОТГ, то для мене така ситуація навіть була б краща і приємніша. Тобто діти ходять в навчальні заклади сусіднього ОТГ, я це оплачую, і для мене взагалі ніяких немає питань щодо будівництва навчальних закладів, школи чи садочка. А навчальний заклад треба ж не тільки збудувати, а й обладнати його, взяти працівників, утримувати його, а це зарплата, енергоносіїв. Для чого? Можете ходити в місто Житомир навчатися – йдіть, а ми будемо за вас платити. Це ідеальна ситуація, якщо дивитися на це з точки зору здорового глузду і логіки, але напевно, у когось інша думка», - сказав Юрій Мойсеєв.

Він також розповів скільки отримав Житомир за навчання дітей однієї з найбагатших громад області – Оліївської.

«Оліївська ОТГ нам за минулий рік винна 7 млн грн за дітей громади, які сьогодні навчаються в місті Житомирі. І на цей рік вони мали б закласти у свій бюджет 10 млн грн на це, але не заклали жодної копійки. Тобто, якщо так буде і далі, то борг тільки однієї Оліївської ОТГ перед бюджетом міста Житомир складатиме 17 млн грн», - наголосив голова бюджетної комісії.

Повністю інтерв’ю з Юрієм Мойсеєвим читайте тут

Нагадаємо, у лютому минулого року до редакції Житомир.info звернулася стурбована мама, яка не могла влаштувати дитину у садочок, бо не мала житомирської прописки: у департаменті освіти пояснили, що у Житомирі не хочуть приймати дітей з інших територіальних громад, адже вони не платять кошти за навчання. 14 вересня 2023 року в програмі «Діалоги» мер Житомира Сергій Сухомлин відповідав на питання по цій темі, наголосивши, що громада, в якій зареєстроване місце проживання дитини, має забезпечити виконання права дитини на навчання в дитячому садочку та школі.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2020 року Оліївська сільська рада виділила 1 млн 086 тис. 162 грн на харчування учнів 1-4 класів та вихованців дошкільних закладів, а також надання освітніх і виховних послуг дітям Оліївської ОТГ, які навчаються на території Житомирської міської об'єднаної територіальної громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: навчання ОТГ діти дитсадок ліцей бюджет Мойсеєв Оліївка  
Матеріали по темі