Суспільство

За допомогою «StopCrime» можна повідомити про сексуальне насильство над дітьми в інтернеті: інформацію передаватимуть кіберполіції

5 March 2024, 12:59

Повідомити про сексуальне насильство над дітьми в інтернеті можна за допомогою анонімного порталу «StopCrime». Інформацію будуть опрацьовуватися та передавати кіберполіції та в Інтерпол.

Про це 4 березня повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації України.

«В Україні діє перший портал повідомлень про матеріали, пов’язані із сексуальним насильством над дітьми в мережі, — StopCrime», - йдеться у повідомленні.

Повідомити про можливий злочин на тему сексуального насильства над дітьми в інтернеті можна за посиланням: https://stopcrime.ua/net-crime

«Ми співпрацюємо з європейськими партнерами, щоб створити безпечний простір для дітей у цифровому середовищі. Портал онлайн-звернень StopCrime — це нова можливість захистити права громадян в інтернеті, яка доступна в більшості країн ЄС і тепер реалізована в Україні. Розвиток таких гарячих ліній передбачений, зокрема, Європейською стратегією кращого інтернету для дітей», — зазначила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції.

Надіслане повідомлення може бути анонімними. Головне — надати посилання, де розміщено контент. Для подальшого розслідування та блокування такого контенту громадська організація «Магнолія», як член Міжнародної мережі, збиратиме, аналізуватиме та передаватиме його до Департаменту кіберполіції та в Інтерпол.

«Запуск StopCrime — це важливий крок для захисту дітей та формування безпечного кіберпростору. На цьому порталі люди можуть залишити повідомлення про факти сексуального насильства над дітьми в інтернеті та дізнатися більше про онлайн-безпеку. Підтверджена інформація невідкладно надходитиме до правоохоронців для проведення розслідування та викриття зловмисників», — зазначив начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець.

Громадська організація «Магнолія» відповідає за функціонування та обробку онлайн-звернень та сприятиме документуванню й розслідуванню злочинів, учинених щодо дітей. Вона також є членом міжнародної мережі гарячих ліній повідомлення про сексуальне насильство над дітьми онлайн — INHOPE. Мінцифра почала консультації з INHOPE ще до початку повномасштабного вторгнення.

«Сексуальне насильство над дитиною в інтернеті — це окремий вид злочину, який не має кордонів, і протидіяти цій злочинності можливо тільки в тісній співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та Департаментом кіберполіції Національної поліції України. ВГО «Магнолія» дуже вдячна нашим партнерам, які попри повномасштабну війну та чимало викликів, пов’язаних із нею, посприяли доєднанню гарячої лінії до мережі INHOPE у рекордно швидкий термін», — повідомляє Євгенія Ткаченко, Президент громадської організації «Магнолія».

Детально ознайомитися з інформацією про безпеку в інтернеті можна на платформі Дія.Освіта.

Проєкт StopCrime створено громадською організацією «Магнолія» за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Дія.Освіта та Департаменту кіберполіції Національної поліції України для протидії насильству щодо дитини та сприяння розслідуванню таких злочинів.

Нагадаємо, 26 лютого пресслужба Міністерства цифрової трансформації України повідомила про те, що незабаром в «Дії» з’являться електронні версії освітніх документів. Наразі охочі можуть долучитися до бета-тестування.

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого 2024 року пресслужба Міністерства оборони України анонсувало додаток для військових «Армія+», у якому будуть електронні документи та онлайн-курси.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінцифра дитина насильство сексуальне насильство кіберполіція портал Інтерпол 
Матеріали по темі