Події

Правоохоронці викрили дев’ятьох шахраїв, які заробляли на криптовалюті: серед них – жителі Житомирської області

6 March 2024, 11:26

Правоохоронці встановили дев’ятьох членів угруповання, які шляхом обману привласнювали віртуальні активи громадян.

Про це 5 березня інформує Департамент кіберполіції Національної поліції України.

«Столичні кіберполіцейські спільно зі слідчими слідчого відділу Дарницького УП ГУНП у м. Києві під процесуальним керівництвом Дарницької окружної прокуратури м. Києва виявили і припинили діяльність злочинної організації, учасники якої шахрайським чином заволодівали коштами громадян. Організували протиправну діяльність двоє мешканців Київської області, які залучили до протиправної діяльності ще сімох мешканців Києва, Житомирської, Вінницької та Рівненської областей. Більшість фігурантів була знайома між собою ще з дитинства», - йдеться у повідомленні.

Відео Національної поліції України

Правоохоронці з’ясували, що підозрювані через телеграм-канали поширювали оголошення щодо заробітку на криптовалюті та в подальшому вели переписки з потенційними жертвами.

Для цього на території Київської області зловмисники облаштували діяльність двох call-центрів. Оператори переконували потерпілих перерахувати власні віртуальні активи на заздалегідь створені зловмисниками криптогаманці.

Щоб увійти в довіру до громадян та заохотити їх перераховувати більш значні суми, зловмисники спочатку повертали «інвестиції» з невеликим надлишком, однак у подальшому привласнювали заощадження та переставали виходити на зв’язок.

Поліцейські спільно з працівниками оперативної служби, за силової підтримки спецпідрозділу ППОП №1 ГУНП у м. Києві, ТОР провели 28 обшуків за адресами мешкання та в автомобілях фігурантів. Вилучено десятки мобільних телефонів, комп’ютерну техніку, 36 банківських карток, майже дві сотні сім-карток мобільних операторів, понад 54 тисячі доларів. А також два автомобілі, ринкова вартість кожного з яких може становити 20-25 тисяч доларів. Клопотання щодо арешту грошових коштів і транспортних засобів направлено на розгляд суду.

Дев’ятьох зловмисників слідчі затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчі оголосили фігурантам про підозру за ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво, участь у злочинній організації), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Щодо чотирьох із них обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, ще п’ятьох підозрюваних суд помістив під домашній арешт. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Повне коло потерпілих людей та загальна сума завданих збитків наразі встановлюються.

Нагадаємо, 5 березня відділ комунікації поліції Житомирської області повідомив про те, що шахрай з житомирської виправної колонії від виглядом фінансової допомоги ошукав 31 людину на понад 500 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 19 лютого 2024 року Національна поліція України повідомила, що у Житомирі викрили три шахрайські кол-центри, працівники яких видурювали кошти на благодійну допомогу хворим дітям або дитбудинкам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція шахрай шахрайство гроші віртуальні активи криптовалюта кол-центр 
Матеріали по темі