Влада

Строковиків, які були призвані до початку повномасштабного вторгнення, з квітня почнуть звільняти в запас, - президент

8 March 2024, 11:20

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби».

Про це йдеться у вечірньому зверненні президента 7 березня 2024 року.

«Сьогодні є указ про звільнення в запас строковиків – тих, хто був призваний на військову службу ще до початку повномасштабного вторгнення. Зараз на прохання військового командування потрібно кілька тижнів на підготовчі процедури – на заміну людей з погляду оборонних завдань, і з квітня строковики будуть відправлені в запас. Знаю, що частина з них підписали контракт щодо служби в Силах оборони. Я вдячний кожному», - сказав Володимир Зеленський.

На сайті президента вже оприлюднений відповідний указ.

«На виконання пункту 7-1 глави ХІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» звільнити у квітні – травні 2024 року в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань військовослужбовців строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», закінчився під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев'ятої статті 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», - зазначається в указі.

Нагадаємо, у Верховній раді 22 лютого зареєстрували поданий президентом законопроєкт про внесення змін до закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо строків строкової військової служби: пропонувалося звільнити у запас військовослужбовці, які відслужили встановлені строки строкової військової служби у 2024 році. Наступного дня Верховна рада проголосувала за законопроєкт щодо демобілізації строковиків.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2022 року Верховна рада внесла зміни до закону про військову службу: під час дії воєнного стану призов строковиків не проводиться. В січні 2024 року коментуючи законопроєкт щодо посилення мобілізації заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв розповідав, що зараз строкова служба в армії триває від 12 до 18 місяців, залежно від того, є в людини вища освіта чи ні, новим законом пропонується замінити її на тримісячний вишкіл.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: президент призов служба ЗСУ демобізіація строкова служба закон указ 
Матеріали по темі