Місто

Нові валідатори у громадському транспорті: для ТТУ – збільшення витрат, для житомирян – нові можливості

8 March 2024, 14:32

У житомирському громадському транспорті працюватимуть нові валідатори.

«З завтрашнього ранку буде працювати автоматична система оплати проїзду в громадському транспорті з оновленням. Жовті валідатори всі будуть зняті сьогодні. В тролейбусному парку, думаю, це вже почалося, в тролейбусах, які не будуть виїжджати сьогодні й завтра на випуск. Знімається жовтий, і на те саме місце буде встановлено інший валідатор», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

В міській раді кажуть, для пасажирів кардинально наразі нічого не зміниться, але деякі позитивні зміни все ж будуть, наприклад віртуальна картка в мобільному додатку, або списання коштів в реальному часі.

«Всі картки, якими сьогодні користуються наші пасажирами, вони всі будуть працювати. Можна також створити карту на безоплатній основі через мобільний додаток, який потрібно завантажити через IOS або через Google Play. Єдине, що зміниться, це на сьогодні у нас всі точки продажу і поповнення карток, це в будь-якому терміналі міста Житомира, це неважливо, EasyPay або City24, а точки продажу були тільки в «Аптеках оптових цін», вручну, через касу, через мобільний валідатор. Операторам було прийнято рішення поставити термінали в магазинах «Полісся продукт», це більш як 21 магазина, який обладнаний терміналом, де можна придбати картку, її поповнити, там немає інших послуг поповнення мобільного, телефону і так далі, для того, щоб не створювати якісь черги й незручності – це лише термінали. Щодо поповнення карток, це так само залишається будь-який термінал міста Житомира», – розповідає заступник Житомирського міського голови.

У центрі міста на вулиці Театральній, 13 працює Центр підтримки CityCard, де можна придбати та поповнити транспортну картку, або отримати консультацію. Крім того, пільгові категорії можуть безоплатно отримати картку.

«До цього всі пільгові категорії робили її на платній основі в Ощадбанку. Зараз цього не потрібно робити, в картсервісі це можна зробити за декілька хвилин, там же зроблять фото. Картка буде видана прямо в картцентрі протягом кількох хвилин при умові, що будуть всі документи, що підтверджують право на людини на пільги», – каже Олександр Шевчук.

Вивести готівку з транспорту планують після підвищення вартості проїзд, що відбудеться найближчим часом, адже проєкт рішення вже готуються презентувати.

«Питання про перехід на безготівку – це питання про тариф. Ми вже багато говорили, що буде зростання не на стільки, на скільки хочуть і наш комунальний перевізник, і приватний, але зростання буде. І вже в питанні про тарифи ми будемо переходити на разовий квиток. Тому що, якщо взяти тільки наше комунальне підприємство, за останній місяць, лютий, нашими водіями тролейбусів і трамваїв було видано - 269 тисяч квитків за готівку. Це велике навантаження. Так, комунальне підприємство робило доплату, але це дуже велике навантаження на водія. На нашу думку, водій повинен керувати транспортним засобом, виконувати графік згідно з своїми посадовими інструкціями. Проєкт рішення вже практично підготовлений. Я думаю, найближчими днями ми його оприлюднимо і будемо чекати чергового виконкому», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Нова система призведе до збільшення витрат ТТУ, зокрема раніше за користування валідаторами сплачувати – 5 %, зараз буде – 10 %.

«На сьогодні оператор виграв у нас конкурс 8% плюс 2% – це 8% бере оператор і 2% це послуги еквайринг, це в основному банківські карти й оплата за банківські послуги. Оскільки обладнання, яке купувалось комунальним підприємством ТТУ і воно було власником, то вони сплачували 5% оператору нашого комунального і сплачували за GPS-моніторинг. Зараз вже тут GPS моніторингу немає, він автоматично вже вбудований в бортовий комп'ютер, який стоїть в кожному транспортному засобі, не важливо комунальний чи приватний, який буде підтверджувати, що автомобіль знаходиться на рейсі», – коментує заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Вебпортал www.citycard.ua.

Як поповнити або придбати картку дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році у Житомирі визначили нового оператора автоматизованої системи обліку оплати проїзду у громадському транспорті: рішення конкурсної комісії 1 листопада 2023 року ввів у дію міськвиконком. У лютому 2024 року в житомирському громадському транспорті почали встановлювати нові валідатори. 6 березня 2024 року міськвиконком підтримав рішення передати всю інформацію щодо транспортних карток новому оператору автоматизованої системи обліку оплати проїзду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: валідатор громадський транспорт транспорт готівка Шевчук ТТУ тролейбус трамвай картцентр картсервіс 
Матеріали по темі