Місто

Житомирян запрошують обрати нові назви для вулиць Маликова та Радіщева

12 March 2024, 12:26

У Житомирі більше може не бути вулиць Маликова та Радіщева. Їх планують перейменувати.

Про це 12 березня повідомляє Житомирська міська рада.

«Нову назву для вулиці, що нині має назву Маликова, житомиряни обиратимуть з-поміж двох: Захисників України — назва, що уособлює та об’єднує велич подвигу наших воїнів-земляків та вшановує мужність та героїзм захисників незалежності й територіальної цілісності України. Хмельова – наприкінці 80-х рр. нову вулицю облаштували на місці хмільників (територія, яка використовувалась для вирощування хмелю)», - йдеться в повідомленні.

Проголосувати ви можете за посиланням на Єдиній платформі місцевої демократії: https://consult.e-dem.ua/polls/2762

Для вулиці, що зветься Радіщева, пропозиції для перейменування такі:

Івана Миколайчука (1941-1987) - український кіноактор, кінорежисер, сценарист. Зіграв 34 ролі в кіно, найвідоміші в фільмах «Сон» (роль Т.Шевченка), «Тіні забутих предків», «Пропала грамота». Сценарії до кінофільмів «Білий птах з чорною ознакою», «Вавилон XX». Лауреат Національної пpeмiї імені Т.Шевченка. Вшанування пам'яті - вулиці у Києві, Полтаві, Львові, Івано-Франківську, Кропивницькому, Вінниці, Коломиї, Ковелі. Його ім'ям названий астероїд 8244.

Ганни Барвінок (1828-1911) (Олександра Михайлівна Білозерська-Куліш)- українська феміністська письменниця, фольклористка. Брала участь у розвитку філософії, ґрунтованої на українській державності. Писала оповідання з народного життя під псевдонімом Ганни Барвінок. За її допомогою видано найповніше зібрання творів письменника Пантелеймона Куліша, який був її чоловіком.

Берегова — нейтральна назва, яка характеризує географічне розташування топонімічного об’єкта.

Проголосувати ви можете за посиланням на Єдиній платформі місцевої демократії: https://consult.e-dem.ua/polls/2764

Пропозиції і зауваження приймаються департаментом містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради (м. Житомир, вулиця Покровська, 6, телефон: (0412) 47-07-10 електронна пошта: uma@zt-rada.gov.ua) та на порталі E-DEM у розділі консультації з громадськістю.

Строк проведення консультації з громадськістю не може перевищувати 30 днів, що передбачено Законом України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження на зазначені вище адреси й термін.

Письмові пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення, пропозиції, які надсилаються електронною поштою, мають містити позначку «Громадські обговорення з приводу перейменування топонімічних об’єктів у місті Житомирі».

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Організатор громадського обговорення — департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради. (м. Житомир, вул. Покровська, 6, телефон: (0412) 47-27-86, електронна пошта: uma@zt-rada.gov.ua). Упродовж 14 днів після закінчення строку подання пропозицій (зауважень) департамент узагальнить результати та підготує звіт, який оприлюднить на офіційному вебсайті Житомирської міської ради у розділі «Електронні консультації з громадськістю», «Громадські обговорення, слухання, місцеві ініціативи».

Нагадаємо, 27 лютого у відеосюжеті ми розповідали, що вулицю Маликова у Житомирі перейменують. Комісія з топоніміки розглянула шість варіантів назви, серед яких обрали два: «Захисників України» та «Хмельова».

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2024 року у соцмережах з'явився пост від депутатки мікрорайону Маликова, у якому пропонують нову назву для вулиці - «Захисників України». Краєзнавці ж вважали, що вулиці більше підходить назва «Сурина гора».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування Маликова Радіщева голосування топоніміка  
Матеріали по темі