Влада

Лінію оборони у Житомирській області продовжуємо укріплювати, загрози вторгнення з боку білорусі немає, - Бунечко

13 March 2024, 13:38

У Житомирській області тривають підготовчі роботи для продовження будівництва посиленої лінії оборони. Зведення фортифікаційних споруд відбувається державним коштом під керівництвом Генштабу ЗСУ та із залученням техніки громад та місцевих підприємств. Адже 251 кілометр Житомирської області межує із недружньою нашій державі республікою білорусь, загрози вторгнення з боку якої зараз немає.

Про це 12 березня повідомив начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко в ефірі «Суспільне. Новини».

«Робота була розпочата навесні 2022 року, ми почали розбудовувати глибокоешелонований захист Житомирщини й нашого північного кордону. З тих 2000 кілометрів, про які сказав президент, 251 кілометр – це кордон на Житомирщині з республікою білорусь. Я хочу сказати, що роботи там велися, ведуться і продовжуються постійно – ми увесь час удосконалюємо лінію захисту і я хочу сказати, що це і наші залізобетонні конструкції, це протитанкові рови, це так звані «зуби дракона», це наші невибухові пристрої, це пастки. Дуже багато всього, я дивився, як президент дуже виважено коментував для французьких журналістів, знаєте, багато, що знаю, але навряд чи можу щось сказати, військове командування може більше сказати. Ми постійно співпрацюємо з військовим командуванням, моє головне завдання як голови військової адміністрації – убезпечити наших громадян від потенційного ворога з півночі країни. Своєю чергою хочу запевнити, що ми дуже уважно відстежуємо ситуацію в недружній білорусі і я хочу сказати, що станом на сьогодні, прямої загрози вторгнення з білорусі немає. Водночас ми, як розпочали у 2022 році будувати глибокоешелоновану лінію захисту, то так і не зупиняємось ні на хвилину», - розповів Бунечко.

Роботу зі зведення фортифікаційних споруд координують військові, а будують їх звичайні будівельники із залученням техніки місцевих громад та підприємств.

«Я вдячний новому військовому командуванню, яке зараз фактично централізувало цих 2000 кілометрів, про які сказав президент, повторюю, що це єдина лінія захисту і якщо раніше кожен регіон, кожне оперативне командування, зокрема, «Волинь», в’язало свої фортифікаційні споруди, свої лінії захисту, то зараз усі 2000 кілометрів вплітаються в єдину лінію захисту. Сьогодні через погодні умови – знову пішов сніг, знову наша болотиста місцина в’язне, але там, де ми не можемо вести будівельні роботи, ми ведемо підготовчі. Будують звичайні будівельники, звичайні підрядні організації. Я вдячний усім, хто долучився у дуже непрості умови для роботи, особливо зараз, після зими, де дуже непрості умови роботи, де дуже вогкий ґрунт. Спілкуючись із колегами тут, на Поліссі, далі на Волині, на Рівненщині ми бачимо великі складнощі для роботи техніки. Водночас люди виходять, люди ведуть підготовчі роботи, вирубається ліс, де можемо – копаємо рови, ведемо геологічну розвідку з-поміж усього для того, щоб ставити бетонні споруди. Ми усі бачили, як у Сумській у Запорізькій області працює техніка, я хочу вас запевнити, що найближчим часом ми також зможемо звітувати на усю державу про роботу наших будівельників на північних кордонах із республікою білорусь. Можливо, зараз у нас немає такої активності з налаштування бетонних конструкцій, тому що зараз виготовляється не лише на Житомирщині, а й в інших регіонах залізно-бетонні конструкції. За тиждень-два ми почнемо дуже активну роботу. Зараз, повторюю, в основному ведуться підготовчі роботи для того, щоб найближчим часом розпочати встановлювати залізобетонні конструкції. Робота повністю централізована і координується Генеральним штабом Збройних сил України », - повідомив Віталій Бунечко.

Лінія оборони у Житомирській області будується державним коштом.

«На початку війни повністю уся наша лінія захисту фактично будувалася коштом місцевих, обласних бюджетів, коштом волонтерства. Я вдячний тим волонтерам, які надавали свою техніку, нашим підприємцям Житомирщини, які витрачали власний ресурс. Сьогодні лінія оборони будується виключно коштом державного бюджету, ми отримали державні кошти й вже заплатили попередні аванси для наших підрядних організацій і зараз ведемо роботи коштом державного бюджету з використанням техніки наших житомирських громад», - розповів начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Нагадаємо, департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної (військової) адміністрації без тендеру уклав договори на будівництво фортифікаційних споруд на території області загальною вартістю 203 млн 477 тис. 692,72 грн. У системі «Прозорро» з 23 лютого і до 12:30 год. 26 лютого оприлюднені вісім угод.

Як повідомляв Житомир.info, департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної (військової) адміністрації уклав договори на будівництво фортифікаційних споруд на території області ще на 390 млн 131 тис. 278,73 грн. Дев’ять угод на нове будівництво фортифікаційних споруд на території Житомирської області (взводного опорного пункту) оприлюднені департаментом ОДА за дві доби: з 14:00 26 лютого до 14:00 28 лютого 2024 року.

19 січня 2024 року начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко повідомив, що на півночі Житомирської області проходила інспекція щодо укріплення кордону з білоруссю, представники влади запевняють, що там і надалі продовжується розбудова додаткових ліній оборони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кордон укріплення фортифікаційні споруди лінія оборони білорусь Бунечко  
Матеріали по темі