Місто

«Житомиртеплокомуненерго» скаржиться на відсутність державної компенсації різниці в тарифах, яка вже перевищує 300 млн грн

13 March 2024, 14:29

Тариф на тепло залишається економічно не обґрунтованим, держава не повернула понад 309 млн грн різниці в тарифах.

Таку інформацію 12 березня 2024 року оприлюднили на сайті комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго».

«Протягом 3 років тариф на тепло ЖТКЕ залишається незмінним, не дивлячись на те, що цінність грошей за цей час сильно змінилась. Для того, щоб комунальні підприємства-тепловики не підвищували тарифи, держава пообіцяла компенсувати різницю в тарифах, яка утворюється внаслідок того, що діючий тариф нижчий за економічно обґрунтований. Попри обіцянки, востаннє КП ЖТКЕ отримувало компенсацію за різницю в тарифах у грудні 2021 року за опалювальний сезон 2020-2021 рр. З того часу сума, яку втратило підприємство через економічно не обґрунтований тариф, зросла до 309 млн 802 тис. гривень. Найбільша складова в цій цифрі – різниця в тарифах для населення, яка складає понад 291 млн гривень. Фактично, щомісяця під час опалювального сезону ця сума збільшується на десятки мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що така ситуація призводить до величезної діри у бюджеті ЖТКЕ, оскільки всі отримані від споживачів кошти одразу йдуть на оплату за газ.

«Це не дає можливості підприємству не тільки розвиватися, але й закривати господарські потреби, проводити ремонти та виплачувати зарплати без допомоги міського бюджету. Сподіваємось, що держава зрештою зверне увагу на тепловиків та виконає свої обіцянки. Поки продовжуємо працювати у збиток та шукати інші можливості для розвитку, як то спільні проєкти та допомога іноземних донорів, спрямовані на енергозбереження та підвищення енергонезалежності», - зазначає теплокомуненерго.

Нагадаємо, наприкінці січня цього року прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняв, що до кінця опалювального сезону комунальні тарифи залишаються незмінними.

Як повідомляв Житомир.info, 24 травня 2023 року Житомирська міськрада зверталась до Кабміну, аби отримати обіцяну компенсацію різниці тарифів на тепло, яка на той час становила 167,5 млн грн. На засіданні міськвиконкому 13 жовтня 2023 року мер Житомира інформував, що до кінця року різниця в тарифах на тепло буде складати 310 мільйонів, але поки що громада нічого не отримала.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тариф тепло теплокомуненерго опалення ЖТКЕ компенсація різниця в тарифах 
Матеріали по темі