Влада

Прокуратура судиться з Житомирською ОДА та власниками щодо землі під готельно-ресторанним комплексом: все знести і повернути ділянку

14 March 2024, 15:59

Прокуратура звернулася до суду щодо приведення у попередній стан і повернення Коростишівській територіальній громаді земельної ділянки площею 0,7 га, на якій розташований готельно-ресторанний комплекс «Чарівне озеро».

Відповідні позови з січня цього року розглядає Коростишівський районний суд.

Ухвалою суду від 24 січня 2024 року відкрите провадження за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури Житомирської області, який діє в інтересах держави в особі Коростишівської міської ради, до Житомирської обласної військової адміністрації та Моргунової Надії Стефанівни про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору купівлі-продажу, скасування державної реєстрації права власності, повернення земельної ділянки.

29 лютого суд задовольнив заяву прокурора щодо забезпечення позову й наклав арешт на земельну ділянку площею 0,7 га, яка належить Надії Моргуновій, та заборонив державним реєстраторам здійснювати будь-які реєстраційні дії з нею, в тому числі і реєстрацію (перереєстрацію), пов’язану з відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власника.

«Позов обґрунтовано тим, що спірна земельна ділянка площею 0,7000 га, з кадастровим номером 1822510100:17:000:0004 розташована в межах прибережної захисної смуги, а тому з огляду на положення Земельного та Водного кодексів України належить до земель водного фонду. ОСОБА_1, як особа, яка наразі володіє спірними земельними ділянками водного фонду, зобов`язана усунути Коростишівській міській ОТГ в особі Коростишівської міської ради перешкоди у здійсненні нею права користування та розпорядження своїм майном шляхом повернення земельної ділянки площею 0,7000 га, з кадастровим номером 1822510100:17:000:0004. 19.03.2020 за ОСОБА_1 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право приватної власності на спірну земельну ділянку. ОСОБА_1 наразі може вчиняти будь-які правочини щодо спірної земельної ділянки. У разі відчуження спірної земельної ділянки на користь третіх осіб, її поділу, надання дозволів на забудову, буде неможливим або істотно ускладненим виконання рішення суду у разі задоволення позову прокурора, а також захист порушених інтересів держави і суспільства. Такий захід забезпечення позову, як накладення арешту на земельну ділянку площею 0,7000 га, з кадастровим номером 1822510100:17:000:0004 забезпечить реальний захист інтересів держави у разі задоволення позову прокурора», - йдеться в ухвалі суду.

Нижче – позовні вимоги прокуратури:

Зауважимо, що згадане у позовних вимогах прокуратури кримінальне провадження, яке було відкрите від 30 серпня 2023 року, здійснюється слідчим управлінням ГУНП в Житомирській області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 197-1 КК України (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

На земельній ділянці із зазначеним кадастровим номером знаходиться готельно-ресторанний комплекс «Чарівне озеро», на сайті якого вказана адреса: м. Коростишів, 2-ге озеро, квартал 24.

Скриншот з порталу Opendatabot

«Ресторанний комплекс «Чарівне Озеро» – це куточок романтики і приємного проведення часу. Розташування ресторану багато в чому унікальне. Берег озера, природний ландшафт, навколо тільки екологічно чистий ліс! Усе найкраще, що могла запропонувати природа, ми підкреслили витонченим інтер'єром, де все продумано до дрібниць. Готель налічує 12 номерів підвищеного комфорту, які оснащені всім необхідним для вашого безтурботного проведення часу», - йдеться в описі закладу.

20 січня 2020 року голова ОДА Віталій Бунечко підписав розпорядження про продаж Надії Моргуновій за 309 тис. 610 грн земельної ділянки площею 0,7 га «для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення».


Крім того, 11 березня суд відкрив провадження за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської обласної військової адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до Моргунової Дани Миколаївни, Моргунова Анатолія Борисовича, Моргунової Надії Стефанівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у попередній стан.

Скриншот з ухвали Коростишівського суду від 13.03.2024

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2024 року Житомирська окружна прокуратура заявила до суду позови про повернення Тетерівській об’єднаній територіальній громаді шести земельних ділянок площею 1,16 га у прибережній захисній смузі річки Тетерів поблизу сіл Тригір’я та Буки, які сільська рада виділили громадянам у 2008-2009 роках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура земля земельна ділянка суд Коростишів готель ОДА Моргунова 
Матеріали по темі