Події

Правоохоронці викрили жінку, яка переховувалася у Житомирській області та розвідувала позиції ППО на Сході

18 March 2024, 12:26

СБУ затримала рецидивістку, яка намагалася вистежити локації української ППО поблизу Авдіївки.

Про це 18 березня повідомила пресслужба управління СБ України в Житомирській області.

«Контррозвідка Служби безпеки зірвала спроби агресора отримати геолокації комплексів протиповітряної оборони ЗСУ на Донеччині. У результаті спецоперації затримано агентку фсб, яка розвідувала бойові позиції української ППО на Авдіївському напрямку. Фігуранткою виявилась місцева жителька, яка перебувала у розшуку за шахрайство та крадіжки. Щоб уникнути покарання за ці злочини, влітку 2023 року жінка втекла до Житомирської області», - йдеться у повідомленні.

Переховуючись в орендованому будинку, вона активно спілкувалась у чатах російських Телеграм-каналів, де намагалась знайти заробіток.

Таким чином зловмисниця потрапила у поле зору російської спецслужби. Згодом її дистанційно завербував кадровий співробітник фсб, особу якого встановлено Службою безпеки. За його вказівкою агентка відновила своє спілкування з колишніми односельцями на Донеччині, щоб «втемну» одержувати від них «потрібну» інформацію.

Встановлено, що зрадниця під виглядом побутових розмов по телефону намагалась дізнатися про факти роботи української ППО під час повітряних атак рашистів. У разі «підтвердження», вона далі розпитувала щодо орієнтовного базування вогневих позицій зенітно-ракетних комплексів ЗСУ.

Розвідувальна інформація була потрібна окупантам для «обходу» української протиповітряної оборони на східному фронті.

Однак Служба безпеки завадила ворожим планам. Завчасно викривши російську агентку, співробітники СБУ поетапно задокументували її злочинні дії та провели заходи щодо убезпечення ППО.

На фінальному етапі спецоперації фігурантку було затримано у тимчасовому помешканні. Під час обшуку у неї виявлено мобільний телефон, який вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

У пресслужбі Офісу генерального прокурора зазначають, що за даними слідства, жителька м. Добропілля Донецької області, що знаходиться неподалік лінії фронту та де активно ведуться бойові дії країною-агресором, здійснювала злочинну діяльність на користь рф. Восени 2023 року жінка добровільно увійшла до складу ворожої агентурно-інформаторської мережі на території Донеччини. Протягом листопада-грудня вона через Telegram передала ідентифікованому слідством куратору зі спецслужби рф до десятка повідомлень з точними координатами підрозділів Сил оборони України у Добропіллі. Надалі ворог використовував цю інформацію для вогневого ураження «зданих» цілей.

Нагадаємо, 13 березня пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала, що правоохоронці викрили жителя Коростеня, який поширював в соцмережах заклики до насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Чоловік заперечував збройну агресію рф проти України та возвеличував російських військових.

Як повідомляв Житомир.info, 12 березня 2024 року Офіс генерального прокурора інформував про те, що правоохоронці припинили діяльність злочинної організації так званого медійного блоку УПЦ (МП), які розпалювали релігійну ворожнечу. У Житомирській області також проводили обшуки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ колаборант агітація глорифікація ППО рф війна 
Матеріали по темі