Події

Прибуток – 1 млн грн щомісяця: чоловіків, які незаконно видобували бурштин у прикордонні Житомирської області, затримали

19 March 2024, 14:44

На Житомирщині СБУ блокувала діяльність угруповання: видобували бурштин у прикордонні з республікою білорусь.

Про це 19 березня повідомляє управління СБ України у Житомирській області.

«Співробітники Служби безпеки нейтралізували угруповання «копачів» бурштину, які налагодили незаконний видобуток і збут «сонячного каменю» у прикордонні Житомирщини. За наявною інформацією, незаконний бурштиновий промисел, який вівся у 20 кілометрах від державного кордону із республікою білорусь, приносив організаторам мільйон гривень прибутку щомісяця», - йдеться в повідомленні.

У межах кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що організував незаконний «бізнес» мешканець Олевська. Для видобутку «сонячного каменю» у прикордонних районах Житомирщини він винайняв місцевих жителів.

«Ділок мав широке коло знайомих серед місцевих лісівників, спілкування з ними дозволяло йому завчасно дізнаватися про їхні можливі рейди та «корегувати» місця незаконного видобутку», - інформують в управлінні.

У межах документування усього ланцюжка діяльності фігурантів нелегального бізнесу правоохоронці провели півдесятка обшуків на території одного з лісових господарств ДП «Ліси України» у Коростенському районі.

Під час слідчих дій оперативники СБУ затримали п’ятьох спільників під час незаконного видобутку «сонячного каменю» шляхом гідророзмиву ґрунту.

У організатора оборудки вилучено комп’ютерну техніку і мобільні термінали із «діловою» перепискою й інформацією, які підтверджують щомісячний об’єм продажу бурштину-сирцю у 250-300 кілограмів.

Крім того, у фігурантів справи вилучено:

  • видобутий бурштин, у тому числі попередньо оброблений для продажу закордон,
  • дві мотопомпи та акумулятори,
  • гідравлічні рукави та інше знаряддя.

Загальна вартість вилученого обладнання становить майже півмільйона гривень.

На підставі здобутих СБУ доказів зловмисникам повідомлено про підозру у незаконному видобуванні бурштину за попередньою змовою групою осіб, вчиненому повторно, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.28, ч.ч.1 та 2 ст.240-1 Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання затриманим міри запобіжного заходу.

Досудове розслідування триває. Документування оборудки проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва прокуратури.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомляє, що ініціював таку діяльність 53-річний уродженець міста Олевська.

«Копальню облаштували на ділянці землі поблизу с. Замисловичі Коростенського району, що на території Білокоровицького лісогосподарства. Каміння видобували за допомогою гідророзмиву ґрунту, забираючи воду із неподалік розташованої водойми. 15 березня за участі прокурорів розглянуті клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у виді домашнього арешту», - повідомили у прокуратурі.

Нагадаємо, у травні 2023 року в Олевському лісництві викрили копачів бурштину. Ними виявились 53-річний та 32-річний жителі Олевська. Під час огляду місця події правоохоронці виявили та вилучили мотопомпу, водозабірний шланг, пожежні рукави, інші інструменти та вже видобуте каміння.

Як повідомляв Житомир.info,7 березня 2023 року в Рівненській області на блокпосту зупинили коростенця за кермом Мitsubishi і виявили в багажнику мішки з 42 кг бурштину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бурштин копач СБУ прокуратура затримання підозра Олевськ прикордоння  
Матеріали по темі