Економіка

З початку повномасштабного вторгнення у Житомирській області використали понад 207 млн грн на гранти, «Армію відновлення» та ваучери

20 March 2024, 12:52

У Житомирській області на реалізацію урядових програм «Власна справа», «Грант для ветеранів», «Армія Відновлення» та ваучери на навчання використали понад 207 млн грн.

Про це 19 березня повідомила Житомирська обласна служба зайнятості після презентаційного заходу для громад Коростенського району.

Зокрема, директорка обласного центру зайнятості Галина Корінна та керівники Коростенського, Олевського й Овруцького підрозділів служби представили очільникам ОТГ і старостатів активні програми, які реалізуються за кошти страхового фонду на випадок безробіття, і закликали до взаємовигідної співпраці. А можливості у служби зайнятості, завдяки впровадженим урядовим ініціативам в період воєнного стану, на сьогодні досить широкі. Це і грантова підтримка розвитку малого і середнього бізнесу, і фінансування суспільно корисних робіт з відновлення країни, і стимулювання до професійного вдосконалення окремих категорій населення задля успішного працевлаштування.

«З початку повномасштабної війни на реалізацію таких програм на Житомирщині використано понад 207 млн грн. Левова частка цієї суми – мікрогранти і гранти на започаткування або розвиток бізнесу за програмами «Власна справа» та «Грант для ветеранів». На сьогодні область має вже 752 грантерів, які отримали загалом понад 183 млн грн та в процесі діяльності забезпечать роботою щонайменше 1600 жителів області. Понад 12 млн грн служба зайнятості спрямувала на оплату праці майже 1700 безробітних, які були задіяні у виконанні робіт на території 34 територіальних громад в рамках проєкту «Армія відновлення». Ще на суму 11 млн грн жителям області було видано понад 800 ваучерів на оплату навчання зі здобуття актуальних професій і спеціальностей або підвищення кваліфікації за набутими раніше», - зазначають у центрі зайнятості.

Присутні на зібранні начальник Коростенської РВА Олег Рябой, Овруцький міський голова Іван Коруд, Олевський міський голова Сергій Лисицький, голова Білокоровицької ОТГ Сергій Коцур поділились досвідом співпраці зі службою зайнятості з початку російської агресії. Так, Іван Коруд розповів, що після влучання авіабомби у приміщення Овруцького управління Коростенської філії Житомирського ОЦЗ й перехід його фахівців на дистанційну роботу, він особисто клопотав про відновлення повноцінної діяльності.

«Я дуже вдячний службі зайнятості за великий вклад у відновлення громади, участь у безпекових заходах, вирішення інших питань. Можете уявити: руйнувань у громаді зазнали понад 400 квартир, 200 приватних будинків, 21 з яких повністю знесено, 37 об’єктів критичної інфраструктури. Завдяки службі ми через старостинські округи залучили людей для прибирання, оперативного ремонту й облаштування пошкоджених будівель» - розповів Іван Коруд.

На якому рівні зараз налагоджена співпраця з кожною громадою Олевщини, Овруччини і загалом Коростенщини та якими є її результати за два роки воєнного стану проаналізували керівники місцевих підрозділів служби зайнятості Петро Бубенко, Сергій Закусило та Михайло Противень. А присутні грантоотримувачі розповіли про те, які бізнеси за державні кошти розвивають та які плани мають щодо залучення до роботи земляків.

Актуальність і перспективність тісної співпраці громад зі службою зайнятості оцінив начальник Коростенської районної військової адміністрації Олег Рябой.

«Надзвичайно важливо, що центр зайнятості є одним з тих драйверів, який стимулює розвиток місцевих територій. А це звичайно, можливо у співпраці державних органів, місцевого самоврядування і роботодавців. Це має бути симбіоз, який допоможе нам відбудувати Україну» - сказав він.

Нагадаємо, станом на 1 березня упродовж перших двох хвиль програми «Власна справа» у цьому році заяви на отримання мікрогрантів на створення або розвиток бізнесу подали 70 жителів Житомирщини. 33 бізнес-плани були схвалені Державним центром зайнятості до реалізації й розраховані кошти були виділені їх подавачам, в середньому – по 244 тис. грн. Загальна сума мікрогрантів за підсумками двох хвиль перевищує 8 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, у рамках програми «Власна справа» за 2023 рік підприємці Житомирської області отримали понад 125 млн грн, це майже на 97 млн грн більш ніж у 2022.

А 31 січня 2024 року служба зайнятості розповіла, що в Україні створили серію роликів про те, як отримати урядові гранти на розвиток бізнесу за програмами «Власна справа» і «Грант для ветеранів та їх подружжя».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: грант мікрогрант центр зайнятості ЦЗ грант бізнес Власна справа Корінна Коруд Рябой урядова програма Уряд 
Матеріали по темі